fbpx

Beyond Zero bawakan solusi Toyota untuk neutraliti karbon – bZ4x, Hilux, Granace, Prius 24hr Le Mans, Alphard, Vellfire BEV, HEV, FCEV

toyota bz4x 03

JIKA anda mengikuti perkembangan industri automotif, anda akan perasan bahawa Toyota tidak berpendapat bahawa kenderaan elektrik bateri (BEV) atau EV merupakan satu-satunya penyelesaian untuk karbon sifar.

Sebaliknya, mereka yakin terdapat beberapa cara lain untuk itu. Jadi, Toyota membawakan Beyond Zero, satu inisiatif jenama itu ke arah Neutraliti Karbon menjelang 2050.

Acara itu, yang bermula pada 20 hingga 28 Februari dan diadakan di Taman Teknologi Malaysia, mempersembahkan inisiatif transformasi yang mempamerkan komitmen jenama itu terhadap amalan mampan dan mesra alam.

Acara Beyond Zero dilancarkan secara simbolik bagi mempamerkan pendekatan yang pelbagai dengan berbagai-bagai teknologi elektrifikasi, termasuk Kenderaan Elektrik Hibrid (HEV), Kenderaan Elektrik Bateri (BEV) dan Kenderaan Elektrik Sel Bahan Api (FCEV).

Antara model BEV yang dibawakan termasuklah bZ4X, Hilux BEV REVO-e, dan C+pod. Bagi FCEV pula, model-model yang terdapat di sini termasuklah Mirai, GranAce FCEV, dan Hilux FCEV.

Acara Beyond Zero dibuka kepada pelbagai tetamu untuk mempelajari tentang inisiatif kemampanan dan teknologi baharu, dan memandu uji kenderaan tertentu dari 20 hingga 28 Februari 2024.

Menteri Pelaburan, Perdagangan, dan Industri, YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz, yang merasmikan acara itu memuji UMW Toyota (UMWT) atas komitmen yang ditunjukkan oleh syarikat itu terhadap amalan mampan dan pemuliharaan alam sekitar.

“Menyedari kepentingan untuk peralihan Malaysia kepada tenaga mampan, kita didorong oleh komitmen global dan potensi untuk kepelbagaian ekonomi dan keterjaminan tenaga,” katanya.

“Malaysia, yang diiktiraf sebagai negara terbaik di Asia Tenggara dalam Indeks Peralihan Tenaga 2023 oleh Forum Ekonomi Dunia, berada di atas landasan yang betul untuk menjadi pemimpin serantau dalam peralihan tenaga.

“Usaha inovatif Toyota dalam tenaga bersih, menerusi pendekatannya yang pelbagai, sememangnya selari dengan matlamat negara kita.”

Presiden UMWT, Datuk Ravindran K. Berkata: “Kami mengakui wujudnya pelbagai cabaran dan peluang di seluruh negara dalam usaha kami memperjuangkan pendekatan berbilang laluan (multi-pathway) dan melaksanakan tindakan kitar hayat yang sesuai agar selari dengan setiap kepentingan nasional dan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) negara.

“Menyedari keunikan landskap industri automotif Malaysia, serta kedudukannya sebagai hab pengeluaran elektrik dan elektronik utama di Asia Tenggara, adalah penting untuk kami meletakkan diri kami di kedudukan yang sewajarnya dalam perjalanan ini.”

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved