fbpx

Kerajaan pertimbang beri subsidi menerusi pindahan tunai bulanan

pam petrol

MENTERI Ekonomi, Rafizi Ramli berkata kerajaan sedang mempertimbangkan pemberian subsidi bersasar menggunakan model pindahan tunai bulanan.

Menurut Ahli Parlimen Pandan itu, inisiatif tersebut merupakan sesuatu yang tidak pernah ditawarkan kepada rakyat sebelum ini.

“Cadangan yang diangkat kepada kerajaan sekarang, sedang dibincangkan dan akan diputuskan ialah bantuan itu adalah dalam bentuk pindahan tunai secara bulanan.

“Sebelum ini kalau ada bantuan kita bagi tiga atau empat bulan sekali, melalui e-wallet dan sebagainya.

“Melalui Sistem Pangkalan Data Utama (PADU), kita mahu ada reformasi bantuan sosial rakyat untuk tempoh jangka masa yang panjang,” katanya.

Dalam pada itu, menurut Rafizi, kerajaan juga tidak boleh menunda tarikh pendaftaran PADU berikutan perlu mematuhi jadual piawaian yang telah ditetapkan.

Beliau berkata, kerajaan terpaksa menanggung sekurang-kurangnya RM2 bilion sebulan sekiranya pelaksanaan subsidi bersasar tersebut ditangguhkan.

“Kos itu sangat tinggi dan itu pun jangkaan secara konservatif, sedangkan lebih baik sekiranya RM2 bilion itu disalurkan kepada keluarga-keluarga yang memerlukan.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga telah mengumumkan dalam Belanjawan 2024 yang lepas bahawa tahun ini kita akan melakukan penstrukturan semula subsidi pukal dan ke arah subsidi bersasar.

“Kalau kita lanjutkan, itu bermakna kita akan terus menolak garis masa pelaksanaan itu ke belakang,” ujarnya.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved