fbpx

Dasar baharu lesen memandu bakal mudahkan golongan muda, diumum minggu depan

lesen memandu malaysia (1)

KEMENTERIAN Pengangkutan (MOT) dijangka mengumumkan satu dasar baharu berkaitan lesen memandu yang bakal memanfaatkan golongan muda, minggu depan.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, berkata dasar baharu itu akan memudahkan golongan muda, khususnya yang masih belum memiliki lesen memandu untuk mendapatkan lesen berkenaan.

Anthony Loke. Gambar oleh: Malay Mail

“Ada satu lagi inisiatif akan saya umumkan pada minggu depan yang bakal memberikan kesenangan kepada golongan muda, khususnya yang belum mendapatkan lesen memandu.

“Inisiatif yang akan diumumkan ini satu dasar baharu yang boleh memudahkan pemohon lesen memandu,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat semalam.

Anthony menambah bahawa pelancaran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat menjadi kerangka ekonomi baharu di bawah Kerajaan Perpaduan, yang menggariskan visi dan matlamat jelas untuk dijadikan matlamat kepada semua jentera kerajaan.

Katanya, pengumuman itu juga memperkukuhkan lagi komitmen kerajaan untuk meneruskan pelaksanaan beberapa projek penting negara, khususnya pembinaan Transit Aliran Ringan 3 (LRT3) dan Transit Aliran Massa 3 (MRT3), LRT di Pulau Pinang dan projek pengangkutan di Johor.

“Komitmen ini juga merangkumi jaringan bas dari luar bandar ke bandar dan juga dalam bandar di Sabah dan Sarawak. Projek ini akan diberi perhatian dan dilaksanakan.

‘Yang penting juga agenda pendigitalan dalam perkhidmatan kita. MOT akan memberi pengkhususan untuk mendigitalisasikan perkhidmatan kita, terutama perkhidmatan JPJ dan memudahcarakan rakyat dalam segala urusan kerajaan,” katanya.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved