fbpx

Tiggo 8 Pro penanda kehadiran semula Chery ke Malaysia – 7 tempat duduk, 2.0 TGDI, RM160k

chery tiggo 8 pro launch 03

CHERY begitu giat memperkukuhkan kehadiran semula jenamanya di Malaysia dengan preview sejak hujung tahun lepas.

Kini mereka telah melancarkan secara rasmi model untuk pasaran negara ini, iaitu Tiggo 8 Pro. SUV tujuh tempat duduk ini dilancarkan serentak bersama Omoda 5. Hanya satu varian ditawarkan iaitu Premium, dengan harga RM159,800.

Kita mendapat variasi terkini yang dinamakan Chery Tiggo 8 Pro Max seperti di China, ya kami tahu namanya seperti telefon pintar terkemuka. Tetapi perkataan “Max” digugurkan untuk lebih memudahkan.

Chery Tiggo 8 Pro kali ini sedikit berbeza dari unit yang dipertonton pada Oktober lepas, dimana unit ini mendapat rekaan gril “galaxy” baharu dengan lampu LED belakang terkini. Rim juga lebih besar, kini 19-inci dengan tayar berprofil 235/50. Menarik juga ialah logo yang menyala.

Di bawah but depan Tiggo 8 Pro ialah enjin 2.0-liter 4-silinder turbo yang menjana 250hp dan 390Nm tork. Enjin GDI ini dipadandakan dengan kotak gear dwi-klac 7-kelajuan, dan output disalurkan ke roda depan. Terdapat tiga mod pemanduan iaitu Eco, Normal dan Sport.

Anda kagum dengan rekaan luarannya? Jemput ke dalam, Tiggo 8 Pro ini nampak begitu moden dan kontemporari dengan skrin melintang besar bersaiz 24.6-inci. Ia merangkumi skrin instrumen untuk pemandu dan infotainmen untuk hiburan dan fungsi lain.

Chery Tiggo 8 Pro juga dilengkapi dengan stereng baharu, sistem audio Sony dengan lapan pembesar suara, lampu ambien, tempat duduk berkuasa dengan pemanas dan penyejuk, sistem pendingin hawa dwi-zon, bumbung panoramik, pengecas tanpa-wayar, dan sambungan Apple CarPlay serta Android Auto.

Dari segi saiz, Tiggo 8 Pro mempunyai dimensi 4,722mm panjang, 1,860mm lebar, dan jarak roda 2,710mm. Ia mempunyai kapasiti kargo 193 liter jika tempat duduk barisan ketiga dinaikkan, tetapi boleh meningkat hingga 892 atau 2,101 liter jika tempat duduk barisa ketiga dan kedua diturunkan.

Ciri keselamatan juga pada tahap agak tinggi, dengan sistem ADAS seperti Lane Departure Warning/Keeping, Blind Spot Detection, Door Opening Warning, Rear Cross Traffic Alert, Front Collision Warning, dan Autonomous Emergency Braking.

Dari segi segmen dan spesifikasi, ia merupakan pesaing kepada Proton X90 yang juga sebuah SUV tujuh tempat duduk yang direka dan dibangunkan di China. X90 dijual pada harga antara RM123,800 hingga RM152,800, cumanya X90 dipacu oleh enjin lebih kecil iaitu 1.5-liter turbo mild hybrid.

Oh ya, semua kenderaan Chery di Malaysia hadir dengan jaminan 7-tahun dan servis percuma 5-tahun. Untuk 3,000 pelanggan terawal juga, anda akan menerima jaminan enjin sehingga 10 tahun atau perbatuan 1,000,000km!

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved