fbpx

RM599 harga maksimum penerbangan kelas ekonomi ke Sabah dan Sarawak untuk Hari Raya Aidilfitri

AirAsia antara syarikat penerbangan yang terus berusaha memberi perkhidmatan terbaik walau dunia berdepan pandemik Covid-19. - Foto ihsan Malay Mail
AirAsia antara syarikat penerbangan yang terus berusaha memberi perkhidmatan terbaik walau dunia berdepan pandemik Covid-19. - Foto ihsan Malay Mail

KERAJAAN menetapkan RM599 sebagai harga maksimum penerbangan sehala bagi kelas ekonomi dari Semenanjung ke Sabah, Sarawak dan Labuan untuk tiga hari sebelum sambutan Hari Raya Aidilfitri ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, walaupun ia tidak menyelesaikan keseluruhan masalahnya, namun dapat membantu lebih ramai perantau pulang ke kampung masing-masing.

“Dalam Semenanjung kita tak ada harga maksimum sebab di Semenanjung ada pilihan pengangkutan lain seperti bas, kereta api dan sebagainya, sebaliknya bagi Sabah dan Sarawak tidak ada pilihan maka kerajaan menetapkan harga maksimum,” katanya.

“Apabila kekurangan tiket, harga melambung naik, kita maksimumkan RM599, jadi sebarang kenaikan melebihi harga tersebut akan ditampung melalui subsidi kerajaan untuk tiga hari tersebut.”

Malaysia Airlines. Gambar: Malay Mail

Beliau berkata lagi, bagaimanapun pihaknya akan meminta pandangan daripada semua pihak termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) untuk memastikan tarikh sebenar Aidilfitri sebelum penetapan harga tiket itu dilaksanakan.

“Selain harga maksimum yang sudah ditetapkan itu, ada syarikat penerbangan seperti Air Asia yang mengambil inisiatif menetapkan harga tetap tambang lebih murah namun penerbangan hanya pada waktu malam sahaja.

Dalam pada itu, ditanya mengenai terdapat individu yang menyewa helikopter untuk pulang ke kampung pada musim perayaan, beliau berkata, ia belum menjadi norma masyarakat namun perlulah disewa daripada syarikat penerbangan yang sah dan diiktiraf sahaja.

“Sebarang bentuk penerbangan di dalam negara ini perlu mengikut undang-undang dan peraturan yang ditetapkan antaranya kapal terbang atau helikopter perlu didaftarkan.

“Mesti ada hubungan komunikasi dua hala dengan menara kawalan, tidak boleh suka-suka terbang atau mendarat di mana ia suka,” jelasnya.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved