fbpx

Honda recall: 1,527 kenderaan terlibat – City, City Hatchback, HR-V dan BR-V

honda city hatchback media drive

HONDA Malaysia mengumumkan panggil semula (recall) beberapa produk merangkumi model City, City Hatchback, HR-V dan BR-V atas tujuan keselamatan. Sejumlah 1,527 kenderaan terlibat, dengan perincian seperti berikut:

Situasi A

City (2021) dan City Hatchback (2022) – 1,068 unit

Situasi B

HR-V (2020) – 343 unit
BR-V (2021) – 116 unit

Untuk Situasi A, recall melibatkan pemeriksaan nat pada Alternating Current Generator (ACG) pada wayar enjin. Ini mungkin menyebabkan sentuhan kurang baik pada terminal dan bateri yang boleh menjurus kepada enjin tersengguk atau mati semasa memandu, atau enjin tidak boleh dihidupkan selepas berhenti.

Untuk Situasi B pula, pemeriksaan diperlukan untuk memeriksa bolt earth grounding yang boleh menyebabkan kelonggaran wayar enjin. Ini juga boleh menyebabkan enjin kehilangan kuasa semasa memandu atau sukar untuk dihidupkan selepas berhenti.

Honda Malaysia memohon maaf di atas kesulitan dan menegaskan bahawa model yang sedang dijual tidak terlibat dalam recall ini.

Setakat ini juga, tiada kes atau insiden dilaporkan dari isu ini di Malaysia.

Semua pelanggan yang terlibat akan dimaklumkan melalui surat. Honda Malaysia memohon mereka yang terlibat untuk membuat temujanji di mana-mana pusat servis sah untuk memeriksa kenderaan mereka dan membaiki jika perlu.

Seperti biasa, semua pemeriksaan, baik pulih dan penggantian komponen untuk recall ini akan ditanggung oleh Honda Malaysia sepenuhnya.

Lihatkan Ulasan (1)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2021 © ENGEAR TV | All Rights Reserved