fbpx

Malaysia di tempat kelima dengan jalan raya paling bahaya di dunia

jalan raya thumb

MALAYSIA masuk senarai tertinggi di dunia lagi! Kali ini, tanah air kita menduduki tangga kelima dalam senarai negara dengan jalan raya paling bahaya di dunia, dan tempat ketiga untuk negara yang anda berkemungkinan hilang nyawa di jalan raya.

Menurut kajian oleh FINN iaitu sebuah syarikat langganan kereta Amerika, Malaysia mencatatkan 22.48 korban jalan raya untuk setiap populasi 100,000 orang. Dua negara yang mencatatkan lebih banyak kematian adalah Arab Saudi di tempat pertama, dan Thailand di tempat kedua.

Arab Saudi mencatatkan 35.94 kematian untuk populasi 100,000 manakala Thailand sebanyak 32.21 orang.

“Akan tetapi, terdapat perbezaan ketara antara Malaysia dan Thailand, dimana negara ini mencatatkan hampir 10 kurang angka kematian. Malaysia negara ketiga di Asia dalam tiga tempat teratas, dan separuh dari 10 negara teratas adalah dari pelbagai benua,” terang kajian itu.

Laporan itu juga mendedahkan Malaysia mencatatkan 5.3 dari tujuh mata keseluruhan untuk skor kualiti jalan raya. Satu lagi dapatan membimbangkan ialah peratusan pemakaian tali pinggang keselamatan di Malaysia cuma sebanyak 48 peratus, kedua terendah dalam senarai.

Walaubagaimanapun, Malaysia ialah satu-satunya negara yang mencatatkan 0 peratus untuk kematian berpunca alkohol. Secara keseluruhan, skor keselamatan jalan raya Malaysia ialah 4.07 dari 10. Kajian oleh FINN ini bertajuk The World’s Safest Roads atau jalan raya paling selamat di dunia.

Hasilnya dibahagikan kepada empat kategori berbeza; tiga negara dengan jalan paling selamat, tiga negara dengan jalan paling bahaya, negara yang paling rendah potensi mati di jalan raya, dan negara yang paling tinggi potensi mati di jalan raya.

Sementara itu, Belanda mencatatkan skor tertinggi untuk negara dengan jalan raya paling selamat iaitu 7.86 per 10, diikuti Norway di tempat kedua dan Sweden serta Estonia di tempat ketiga, masing-masing dengan skor 7.47 dan 7.42.

Untuk negara dengan jalan raya paling bahaya, Argentina mendapat skor terendah iaitu 1.65, diikuti Amerika Syarikat (2.53) dan Greece (3.85).

Iceland menduduki tempat pertama untuk negara yang paling rendah potensi mati di jalan raya, dengan hanya 2.05 korban untuk 100,000, walaupun cuaca buruk dan banyak jalan tidak berturap.

Norway di tempat kedua denagn 2.12 korban dan Switzerland di tempat ketiga dengan 2.25 kematian.

Penulis rasakan hasil kajian ini tidaklah mengejutkan. Anda lihat sahaja cara orang kita memandu dan menunggang motosikal. Dengan pandu melulu, tunjuk hebat di jalan seperti Genting Highlands, pandu cari rumah sewa di lorong kanan lebuh raya, dan motosikal langgar lampu merah. Memang padan dengan hasilnya.

Adakah anda setuju dengan kajian ini? Jika ya, rasanya apa sebab yang menyumbang kepada keputusan ini?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved