fbpx

Cecah usia 37 tahun, berikut 9 fakta menarik tentang Proton Saga

Proton Saga 1985 01

Jika anda terlepas, kereta nasional pertama Malaysia iaitu Proton Saga menyambut ulang tahunnya yang ke-37 pada 9 Julai lalu.

Dengan sejarah yang begitu panjang dan mendalam, terdapat banyak fakta tentang lagenda Proton yang mungkin anda tidak tahu dan sempena hari lahirnya, berikut adalah sembilan fakta menarik tentang Saga!

Gambar ihsan dari: PROTON

1. Kita semua tahu Saga telah dilancarkan pada 9 Julai 1985. Namun, tidak ramai yang tahu tarikh itu dipilih sempena hari lahir Perdana Menteri pada ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang turut merupakan pengasas Proton.

2. Nama Saga telah dipilih daripada satu pertandingan iaitu “Peraduan Menamakan Kereta Kebangsaan” yang menerima 102,823 penyertaan. Walaupun nama Saga diambil daripada biji merah keras pokok Saga, ia juga merupakan akronim untuk Safety, Achievement, Greatness, dan Ability.

3. 36 prototaip telah direka sebelum Proton Saga pertama diluluskan oleh Proton dan Mitsubishi Motors Corporation (MMC) pada tahun 1984.

4. 1.95 juta unit Saga telah dijual sejak 1985, menjadikannya kereta terlaris dalam sejarah automotif Malaysia.

5. Jika anda membariskan 1.95 juta unit Saga yang terjual, rantaian itu akan menempuh jarak lebih 8,000km, hampir sama dengan jarak antara Malaysia dan Ukraine.

Proton Saga 2016

6. Saga telah dieksport ke sejumlah 28 buah negara di seluruh dunia. Bangladesh merupakan pasaran eksport pertama pada tahun 1986 dan diikuti oleh United Kingdom pada tahun 1989.

7. Saga ialah model eksport Proton yang paling popular dengan lebih 59,000 unit terjual.

8. Saga telah meraih lebih 22 anugerah daripada pelbagai saluran media sejak 1988. Ia juga terlibat dalam sukan permotoran sejurus selepas ia dilancarkan. Kejayaan terbarunya ialah menduduki tempat kedua dalam perlumbaan 1000km Sepang 2019 yang dimenangi oleh Proton Iriz yang turut dikendalikan oleh R3, bahagian permotoran Proton.

Proton Saga 2022

9. Sebuah Saga berwarna merah adalah kereta rasmi pertama yang dipandu di atas Jambatan Pulau Pinang. Pemandu kereta itu ialah bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved