fbpx

ACO Tech, MARii, dan Geno bekerjasama kaji penyelesaian blockchain untuk infrastruktur EV

aco tech marii geno 01

PEMBEKAL mobiliti pintar, ACO Tech, telah bekerjasama dengan Geno dan Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) bagi mengkaji penggunaan penyelesaian rantaian blok (blockchain) bagi infrastruktur kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.

Memorandum Kerjasama (MoC) itu akan meneroka penyelesaian rantaian blok termasuk kontrak pintar, pengurusan jejak digital rantaian bekalan, penyelesaian tokenomik dan teknologi perlindungan privasi bagi melengkapkan penyelesaian ACO Tech untuk Platfom Perkhidmatan Mobiliti Elektrik (EMSP).

Usaha ini boleh memastikan privasi dan hak milik data, membolehkan pengewangan data, dan memanfaatkan pelabur strategik melalui pelaburan jangka panjang.

Kecekapan dan keupayaan bersama ACO Tech, Geno, dan MARii dijangka dapat menangani kebimbangan berkaitan pemilikan EV seperti kekurangan port pengecasan dan kadar pengecasan yang tidak konsisten.

Penggunaan penyelesaian teknologi rantaian blok memperkasakan pengeluar EV, penyedia perkhidmatan, dan pemilik/pengguna untuk berinteraksi secara lebih interaktif melalui sistem lejar tidak berpusat yang tidak boleh disunting.

Pendekatan ini bertujuan untuk mengurangkan kos, meningkatkan pengalaman dan keyakinan pengguna, serta membentuk rekod penjejakan dan penyelenggaraan yang lancar.

Selain itu, ia memudahkan perkongsian tenaga dan pengecas, memastikan ketelusan sepanjang kitaran hidup produk dan perkhidmatan.

Kolaborasi ini sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030, serta Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Kebangsaan (NETR).

Kerajaan mensasarkan untuk mencapai 20 peratus EV menjelang 2030, 50 peratus menjelang 2040 dan 80 peratus menjelang 2050.

Perjanjian ini membuka jalan bagi sektor automotif menjadi sektor pertama menggunakan teknologi rantaian blok secara meluas dalam industri di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif ACO Tech, Li Pu berkata, “Kami teruja dengan prospek pertumbuhan sektor mobiliti di Malaysia dengan adanya sokongan Kerajaan dan polisi yang progresif.

“Kami yakin kerjasama seperti ini adalah langkah ke hadapan dalam pemerkasaan ekosistem EV yang komprehensif dan kondusif untuk Malaysia, dengan penekanan pada keselamatan.”

Ketua Pegawai Eksekutif MARii, Azrul Reza Aziz menegaskan komitmen mereka dan berkata, “Kerjasama kami dengan ACO Tech, sebuah syarikat usaha sama antara Proton, ECARX dan Altel Communications, dan Geno, merupakan langkah penting yang dapat mencorak masa depan ekosistem EV di Malaysia.”

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Geno, Zhang Yi Ian menyatakan kebanggaannya dengan sumbangan pasukan Geno kepada projek ini.

“Inisiatif ini merupakan aplikasi industri rantaian blok yang pertama. Matlamat utamanya adalah untuk memudahkan transformasi bagi perusahaan yang terlibat ke arah model yang berfokus pada perkhidmatan,” katanya.

“Langkah strategik ini bertujuan untuk meningkatkan penglibatan dengan pelanggan pengguna akhir, membolehkan interaksi yang lebih awal, mendalam, dan berkekalan,” tambahnya.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved