Chery Omoda 5 terima penarafan 5-bintang untuk ASEAN NCAP
CHERY Malaysia hari ini mengumumkan bahawa SUV kompak mereka, Omoda 5 telah mendapat penarafan 5-bintang dalam penilaian New Car Assessment Programme for Southeast Asian Countries (ASEAN NCAP).
Penilaian ASEAN NCAP terkini merangkumi empat aspek utama iaitu Adult Occupant Protection (AOP) meliputi 40 mata, dan Child Occupant Protection (COP), Safety Assist Technology (SA), serta Motorcyclist Safety (MS) masing-masing menyumbang 20 mata.
Chery Omoda 5 mendapat 88.64 mata keseluruhan, melayakkannya menerima penarafan 5-bintang.
Pemarkahan terperinci adalah seperti berikut:
Adult Occupant Protection (AOP): 36.77 mata
Child Occupant Protection (COP): 17.36 mata
Safety Assist (SA): 19.51 mata
Motorcyclist Safety (MS): 15.00 mata
Chery Omoda 5 juga cemerlang untuk ujian Frontal Impact, Side Test Impact, Pedestrian Protection Test, dan Blind Spot Detection Assessment.
“Mencapai penarafan ASEAN NCAP ialah bukti kepada komitmen berterusan kami terhadap keselamatan, inovasi, dan paling penting kepada pelanggan kami,” kata Naib Presiden Chery Malaysia, Michael Chew.
“Penarafan ini bukan sekadar lencana kebanggaan, ianya janji untuk pelanggan kami bahawa Omoda 5 dibina dengan keselamatan sebagai keutamaan tertinggi.”
Sentiasa berdoa agar ICE dan transmisi manual akan kekal relevan dan takkan pupus. Lebih mementingkan keseimbangan dari kuasa semata.