fbpx

Kenderaan Toyota, Perodua patuhi piawaian keselamatan UN

Perodua Ativa antara produk kualiti bertaraf dunia keluaran syarikat Perodua. - Foto ihsan Perodua

PENGUJIAN semula kenderaan di bawah Perodua dan Toyota mengesahkan semua model di bawah jenama berkenaan mematuhi sepenuhnya piawaian keselamatan Peraturan United Nation (UN).

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, kedua-dua jenama berkenaan disahkan telah mengikut spesifikasi yang ditetapkan di bawah prosedur Kelulusan Jenis Kenderaan (VTA) semasa.

Menurutnya, bagi memastikan ketelusan dan keterbukaan, kesemua laporan pengujian semula tersebut dipaparkan kepada umum menerusi laman sesawang JPJ di https://bit.lv/JPJDaihatsu.

“Pihak JPJ akan meneruskan pemantauan secara tegas ke atas kedua-dua pengeluar kenderaan tersebut serta pihak Daihatsu Motor Corporation (DMC) bagi memastikan mereka telah melaksanakan tindakan penambahbaikan yang telah ditetapkan

“Antara penambahbaikkan terlibat adalah pengemaskinian tatacara pelaporan pengujian dalaman dan pelaksanaan aktiviti pematuhan pembuatan secara berkala melibatkan pihak berkuasa iaitu JPJ secara berkala,” katanya pada sidang akhbar di Bangunan MOT pada Selasa.

Sebelum ini berlaku insiden ketidakaturan prosedur pengujian keselamatan kenderaan pihak DMC Japan, menyebabkan MOT telah mengarahkan pengujian semula dilaksanakan membabitkan dua jenama berkenaan dengan DMC Japan membabitkan enam pematuhan Peraturan UN.

Skop Peraturan UN yang terlibat bagi tujuan pengujian semula kereta berkenaan melibatkan ‘door latches, door retention component,pedestrian protection, seats anchorage, seat-head restraints, brake system dan frontalimpact’ dan ‘side impact’.

“Di bawah Perodua, terdapat enam model kenderaan yang terlibat iaitu Axia (generasi pertama), Axia (generasi kedua), Alza (generasi kedua), Aruz, Ativa, Bezza dan Myvi. Bagi Toyota pula, terdapat tiga model kenderaan yang terlibat iaitu Rush, Vios dan Veloz.

“Dianggarkan sejumlah 1.7 juta unit kenderaan bagi kedua-dua pembuat kenderaan terlibat dengan isu tersebut di dalam pasaran Malaysia,” katanya.

Jelasnya, sesi pengujian semula kenderaan terbabit telah dilaksanakan sepenuhnya pada Mac lalu oleh pihak Technical Services (TS) yang diiktiraf oleh World Forum Harmonization of Vehicle Regulation (WP29) menerusi rangka kerja United Nations Type Approval.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved