fbpx

GMW Tank 300 bakal buat kemunculan di Malaysia Autoshow 2024 minggu depan

gwm tank 300

Great Wall Motor Malaysia mengumumkan bahawa GWM bakal membawakan SUV baharu mereka, Tank 300 ke Malaysia Autoshow 2024 minggu depan. GWM Tank 300 ini telah dipertonton beberapa bulan lepas, tetapi di acara motor show itu ia akan buat kemunculan umum kali pertama.

GWM Tank 300 pada awalnya dikatakan bakal dilancar pada suku ketiga tahun ini, tetapi perkembangan terbaharu menyatakan ia akan diawalkan, pada suku kedua. Jadi, tidak lama lagi.

Untuk pasaran Malaysia, Tank 300 dijangka ditawarkan dalam varian bukan hibrid, dengan enjin 2.0-liter turbo petrol 4-silinder yang menjana 217hp dan 380Nm tork.

Enjin ini digandingkan dengan kotak gear automatik 8-kelajuan dan sistem pacuan semua-roda separuh masa dengan fungsi 2H, 4H, dan 4L. Sistem ini juga lengkap dengan pengunci pembeda (differential) depan dan belakang.

Menariknya, GWM Tank 300 ini mempunyai fungsi ‘tank turn’. Bila diaktifkan, ia akan mengunci tayar belakang belah dalam untuk membolehkan SUV ini membelok rapat di kawasan sempit. Pergerakan ini adalah mirip jentera berantai seperti kereta kebal dan jengkaut (excavator).

Seperti dapat dilihat, SUV ini membawakan rupa 4×4 klasik dengan rekaan berkotak dan cladding sisi tebal. Muka depannya mendapat lampu LED bulat manakala lampu kabus pula diintegrasikan dalam bampar.

Di belakang pula, terdapat tayar ganti di luar pintu but yang dibuka ke tepi, betul-betul seperti Jeep klasik. Tank 300 dilengkapi dengan rim 18-inci dan tayar Michelin Primacy SUV.

Bahagian dalam, anda akan perasan yang kelengkapannya agak premium, mungkin diinspirasikan dari Mercedes G-Class. Dengan papan pemuka menegak, corong udara turbin, pemegang di depan penumpang, dan sepasang skrin bersaiz 12.3-inci setiap satu.

Konsol tengah Tank 300 menempatkan tombol gear berbentuk sedikit bersegi dengan butang-butang kawalan sistem pacuan, brek parkir elektronik, dan sistem bantuan pemandu.

Ciri lain termasuklah pendingin hawa automatik, tempat duduk berkuasa, balutan kulit, sistem audio Harman Infinity, bumbung suria berkuasa, pad pengecasan tanpa-wayar, dan paddle-shifters.

GWM Tank 300 juga didatangkan dengan sistem keselamatan aktif seperti Adaptive Cruise Control dan Autonomous Emergency Braking.

Selain itu, Great Wall Motor Malaysia juga akan menampilkan satu lagi SUV yang bakal tiba ke pasaran ini, iaitu Haval H6 HEV. Anda boleh lihat model-model ini di Hall A, MAEPS, Serdang semasa acara Malaysia Autoshow 2024 bermula 22 hingga 26 Mei ini.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved