fbpx

Dana hasil jualan nombor plat disalurkan ke Kumpulan Wang Disatukan, bukan MOT

anthony loke FF

KESEMUA hasil kutipan penjualan nombor pendaftaran kenderaan disalurkan kepada Kumpulan Wang Disatukan dan bukannya Kementerian Pengangkutan.

Perkara ini disahkan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook yang berkata jumlah kutipan keseluruhan dari jualan nombor pendaftaran kenderaan bagi tahun 2023 ialah RM311.8 juta, termasuk penjualan nombor pendaftaran istimewa (NPI) berjumlah RM21 juta.

Penjualan NPI bermula pada 2019, manakala tawaran bidaan melalui NPI bermula pada tahun 2023 dengan nombor siri M_M.

“Walau bagaimanapun, bagi tahun 2024 seperti yang telah diumumkan Perdana Menteri semasa pembentangan Belanjawan 2024, sebahagian penjualan NPI akan disalurkan kepada golongan kurang berkemampuan,” katanya.

Beliau menjawab soalan Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (PN-Kuala Kangsar) yang ingin tahu kutipan hasil daripada tawaran bidaan NPI dan perincian inisiatif yang telah dilaksanakan kementerian, dengan menggunakan hasil kutipan NPI sejak tahun 2018 sehingga 2023.

Menurut Loke, sebahagian penjualan NPI digunakan oleh kerajaan untuk terus menanggung bayaran ujian memandu bagi lesen motosikal kelas B2, e-hailing dan teksi, yang memberi manfaat kepada lebih 40,000 belia daripada keluarga yang kurang berkemampuan.

Selain itu, sebanyak 100,000 topi keledar termasuk topi keledar kanak-kanak dapat dibekalkan dan diagih secara percuma kepada keluarga kurang mampu.

“Ikhtiar FLYsiswa akan diteruskan untuk manfaat hampir 60,000 pelajar daripada keluarga kurang mampu terutama di Sabah, Sarawak dan Labuan, serta inisiatif pembiayaan Perkeso (Pertubuhan Keselamatan Sosial) kepada hampir 50,000 pemandu teksi, kereta sewa dan pemandu bas sekolah,” katanya.

Dalam pada itu, Loke turut memaklumkan kementerian baru-baru ini telah memperkenalkan NPI untuk siri GOLD, dengan jumlah kutipan bagi siri itu setakat ini berjumlah RM17 juta.

“Seperti Yang Berhormat telah maklum, nombor siri GOLD1 telah dibida oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dengan nilai RM1.5 juta, menyumbang kepada hasil kerajaan. Separuh daripada hasil tersebut dikembalikan kepada Kementerian Pengangkutan bagi tujuan pelaksanaan inisiatif seperti yang dinyatakan,” katanya.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved