fbpx

Proton Global Services teroka peluang tambah aliran pendapatan

Proton Merchandise store

PROTON sedang dalam usaha memperluaskan perniagaannya dengan mempelbagaikan operasi dan aliran pendapatannya dengan meneroka peluang di dalam dan di luar ekosistem automotif.

Usaha ini diteraju oleh anak syarikat milik Proton Edar iaitu Proton Global Services (PGS), yang dalam masa yang singkat mengukuhkan dirinya sebagai penyumbang utama kepada rangkaian perniagaan Proton.

Ditubuhkan pada tahun 2021 dengan hanya satu outlet makanan dan minuman dan barangan cenderahati, PGS telah meluaskan skop operasinya dengan kini merangkumi enam bidang utama, iaitu Gaya Hidup, Kejuruteraan, Latihan, Tenaga Baharu, Logistik dan R3 Motorsports.

Dipimpin oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Lee Yeet Chuan, pendapatan telah meningkat secara eksponen daripada kurang RM1 juta pada tahun 2021 meningkat pula 19 kali ganda pada akhir tahun 2023.

Bagi pembeli dan peminat Proton, bidang perniagaan yang paling ketara ialah bahagian Gaya Hidup yang menguruskan perniagaan Proton Café dan barangan Proton, serta bahagian R3 Motorsports yang membangunkan varian prestasi dan menjalankan aktiviti perlumbaan.

Proton Café dilancarkan pada tahun 2021 dan kini terdapat 16 cawangan beroperasi di pengedar Proton dengan rancangan untuk mengembangkan lagi perniagaannya kepada 25 cawangan menjelang 2025.

Bagi memenuhi permintaan untuk barangan berjenama Proton dan R3, kini terdapat 20 rakan kongsi barangan Proton di seluruh negara serta kedai maya di protonmerchandise.com untuk jualan dalam talian.

R3 Motorsports meraikan ulang tahunnya yang ke-20 pada tahun lalu dengan pelancaran Proton X50 R3 edisi Ulang Tahun Ke-20. Tahun ini, mereka akan membangunkan kereta lumba S70 R3 untuk menyertai S1K, selain mempromosikan minyak pelincir R3 berprestasi tinggi.

Selain itu, PGS juga menjalankan projek dalam ekosistem Proton. Ini membolehkan syarikat induk menerima hasil tambahan kerana keuntungan dikongsi dengan Proton Edar.

Contoh projek sedemikian termasuk menukar lampu di casting plant Proton kepada unit penjimatan tenaga yang lebih cekap dan membekalkan perabot serta mentauliahkan ruang pejabat baharu untuk pemindahan jabatan ke Proton Tanjong Malim.

Bahagian Tenaga Baharu pula memberi tumpuan kepada pengenalan tenaga yang boleh diperbaharui untuk membantu penarafan ESG syarikat sambil menjual penyelesaian bagi penjimatan kegunaan tenaga.

Inisiatif yang dijalankan termasuk penjualan dan pemasangan sel PV solar kepada pengedar dan vendor Proton serta bekerjasama dengan rakan kongsi untuk membina bukti konsep untuk pengecasan EV mudah alih.

Roslan Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif, Proton Edar berkata,”Proton memperoleh beberapa faedah dengan membentuk Proton Global Services.

Dari sudut kos, syarikat kini mampu mengawal kos operasi dengan lebih baik manakala operasi jualan komersil PGS membolehkan kami memanfaatkan kekuatan rangkaian pengedar dan imej jenama kami dan memaksimumkan peluang hasil daripada jualan barangan, makanan dan minuman dan minyak pelincir berprestasi tinggi.”

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved