fbpx

Kereta baharu masih barang mewah mampu milik bagi kebanyakan isi rumah Malaysia – Kenanga Research

carsome pj automall 05

KENANGA Research berpendapat bahawa kereta baharu masih dianggap barang mewah yang mampu untuk dimiliki bagi kebanyakan isi rumah di Malaysia walaupun kadar inflasi tinggi dan ekonomi global perlahan.

“Kami kini melihat peluang lebih besar dalam segmen mampu milik kerana ia akan kurang terjejas oleh subsidi bahan api bersasar, yang mungkin menjejas permintaan untuk kenderaan pasaran pertengahan kerana ia akan menghakis perbelanjaan kumpulan M40,” kata firma itu dalam nota penyelidikan.

 

Kenanga Research mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor automotif dan unjuran jumlah jualan keseluruhan industri kenderaan (TIV) bagi 2023 sebanyak 720,000 unit, yang akan mencapai paras yang direkod pada 2022 dan memperkenalkan TIV 2024 sebanyak 712,000 unit.

Menurut firma itu, kelihatan pendapatan industri kukuh, disokong tempahan tertunggak sebanyak 235,000 unit.

Kenanga Research memetik MBM Resources Bhd sebagai pilihan utamanya bagi sektor ini dengan saranan ‘outperform’ dan hargan sasaran (TP) RM4.70 sesaham memandangkan kumpulan itu memberi tumpuan kepada segmen mampu milik dan menawarkan hasil dividen yang menarik kira-kira 12 peratus.

Dalam ruang jenama bukan nasional, firma itu berpendapat pembuat kereta beralih daripada segmen margin rendah yang sangat kompetitif seperti SUV tujuh tempat duduk dan memberi tumpuan kepada produk premium yang akan menarik kumpulan berpendapatan sederhana seperti yang ditawarkan oleh Bermaz Auto Bhd.

Honda misalnya, menggantikan varian tujuh tempat duduk Honda BR-V dengan WR-V (SUV kompak lima tempat duduk), memperoleh 7,300 unit tempahan dan 3,300 unit dihantar hanya dalam masa beberapa bulan selepas dilancarkan.

Kenanga Research turut berkata bahawa pembeli kereta diberikan pelbagai pilihan menarik dengan pelancaran baharu termasuk Perodua D66B (1QCY24, segmen B), Toyota Innova Zenix (3QCY23), Mazda CX-30 CKD, Peugeot Landtrek, Honda WR-V, Honda CR-V, Toyota Vios, Toyota GR86, Toyota GR Corolla dan Nissan Serena.

Di samping itu, Kenanga Research berkata jualan kenderaan akan disokong oleh kenderaan elektrik bateri (BEV) baharu yang menikmati pengecualian cukai jalan dan perkhidmatan (SST) serta insentif kemudahan kenderaan elektrik lain sehingga 2025 bagi unit import sepenuhnya (CBU) dan 2027 untuk pemasangan tempatan (CKD).

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved