fbpx

GAC Motor akan mula projek CKD di Malaysia, pertama di dunia!

gac ckd 03

GUANGZHOU Automobile Group (GAC) dan WTC Automotif (WTCA), anak syarikat Warisan TC Holdings hari ini memeterai kerjasama pemasangan tempatan (CKD) untuk model-model jenama GAC di Malaysia.

Projek itu bernilai lebih RM60 juta dan menariknya, ia bukan sahaja CKD pertama GAC di ASEAN, malah di dunia. Kenderaan-kenderaan GAC akan dipasang di fasiliti CKD milik kumpulan Tan Chong Group di Segambut, Kuala Lumpur.

Model pertama yang akan dipasang dari projek ini ialah GAC GS3 generasi baharu, sebuah SUV segmen-B dengan penawaran enjin 1.5-liter 4-silinder turbo.

Menurut Naib Presiden GAC Group dan pengerusi GAC International, Yu Jun, beliau menjangkakan dalam pembangunan tiga hingga lima tahun, pengeluaran dan jualan akan mencapai 50,000 unit.

“Untuk mencapainya, GAC akan mengaturkan sumber dalaman dan luaran, meningkatkan sokongan untuk pasaran Malaysia, mempercepatkan pelancaran model-model penting, menambah baik matriks model, dan memberikan produk lebih pintar dan berkualiti untuk pengguna tempatan,” katanya.

WTCA juga merancang untuk membuka lebih 70 bilik pameran di Malaysia. Bilik pameran pertama yang dibuka ialah ialah di Seksyen 13 Petaling Jaya, bersebelahan bilik pameran Renault dan berdekatan Jaya 33. Ia dijangka beroperasi sepenuhnya suku ketiga tahun ini.

WTCA berkata dalam satu kenyataan media: “Dalam lima tahun akan datang, kami akan memperkenalkan model-model GAC Motor pemanduan stereng kanan yang menarik dan komprehensif, termasuklah SUV, sedan, dan MPV.

“Tambahan lagi, model-model serba baharu GAC juga akan dibangunkan terus untuk model LHD dan RHD, memastikan pengguna Malaysia mendapat produk terkini seperti pengguna global kami.”

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved