fbpx

BMW R nineT 100 Years Edition – 10 unit untuk pasaran Malaysia, RM129,500

07. The New BMW R nineT 100 Years

BMW Motorrad Malaysia telah memperkenalkan jentera BMW R nineT 100 Years serba baharu untuk pasaran tempatan.

Menurut syarikat itu, dari 1,923 unit yang dihasilkan (bersempena tahun kelahiran BMW Motorrad), hanya 10 unit model ini akan dibawa masuk ke Malaysia.

Apa yang membezakan model edisi terhad dengan versi standard ini adalah beberapa ciri istimewa, termasuk warna metalik Black Storm dan saduran krom pada bahagian tangki yang diinspirasikan dari model R 75/5 keluaran tahun 1969.

Selain itu, tangki itu dihiasi dengan jalur kembar berwarna putih, pad pencengkam serta lencana “100 Years”. Kemasan krom juga dapat dilihat pada pelitup tempat duduk belakang, sementara dapra hadapan pula didatangkan dalam warna hitam dengan jalur kembar putih.

Melengkapkan penampilan jentera eksklusif ini adalah sentuhan warna hitam dan “oxblood” pada bahagian tempat duduk, serta kemasan hitam pada tiub fork dan saluran udara.

Turut disertakan bersama adalah pakej aluminium, tangki minyak aluminium dan pakej Comfort yang merangkumi Riding Modes Pro, kawalan luncur (cruise control) dan pemanas tangan.

Seperti versi standard, R nineT 100 Years dikuasakan oleh enjin boxer empat lejang berkembar 1,170 cc yang mampu menghasilkan 109 hp pada 7,250 rpm dan 116 Nm pada 6,000 rpm.

Untuk membekalkan daya cengkaman yang setara dengan kuasanya, model ini didatangkan dengan brek cakera berkembar dengan empat angkup piston di hadapan dan brek cakera tunggal dengan dua angkup piston apung di belakang.

Selain itu, terdapat juga ciri-ciri keselamatan seperti BMW Motorrad ABS Pro, Kawalan Stabiliti Automatik (ASC), serta mod tunggangan Rain dan Road.

Harga jualan BMW R nineT 100 Years bermula dari RM129,500, termasuk waranti tiga tahun dan program bantuan tepi jalan selama tiga tahun.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved