fbpx

Laluan LRT Masjid Jamek-Bandaraya ditutup 2 minggu bagi kerja pembaikan

anthony loke menteri pengangkutan – malay mail
Anthony Loke. Gambar oleh: Malay Mail

LALUAN yang menghubungkan perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) stesen Masjid Jamek dan stesen Bandaraya yang mengalami gangguan sejak Jumaat lalu akan ditutup selama dua minggu lagi untuk kerja-kerja pembaikan struktur jejambat yang mengalami keretakan.

Perkara ini dimaklumkan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke yang menambah bahawa kerja-kerja pembaikan itu akan dilaksanakan pihak Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dalam kadar segera.

Bercakap kepada media, Anthony menjelaskan bahawa kedua-dua stesen berkenaan tidak ditutup cuma laluan menghubungkan kedua-duanya sahaja yang ditutup.

Menurut beliau lagi, dalam tempoh itu, orang ramai boleh menggunakan ‘shuttle bus’ yang disediakan bagi menghubungkan kedua-dua stesen itu.

Gambar-gambar kerosakan pada struktur jejambat yang dikongsikan oleh Rapid KL minggu lalu.

“Proses pembaikan ini melibatkan dua fasa iaitu fasa pendek dalam tempoh dua minggu untuk dipastikan ada pembaikan dan struktur selamat digunakan, manakala fasa panjang adalah bagi memastikan struktur itu kukuh,” jelasnya.

Laluan kedua-dua stesen itu akan dibuka semula apabila pihak berkenaan memastikan perkhidmatan itu selamat kepada orang ramai.

“Kita tiada pilihan kerana ini membabitkan isu keselamatan. Jadi, saya memohon maaf kepada pihak penumpang,” katanya.

Sebelum ini, Rapid Rail Sdn Bhd (Rapid Rail) menerusi kenyataan, memberitahu terdapat kerosakan struktur jejambat berhampiran stesen tersebut akibat daripada kerja pembinaan bersebelahan kawasan itu.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved