fbpx

Pengurangan kadar tol Prolintas – AKLEH, GCE, LKSA dan SILK

lebuh raya suke 01

PROJEK Lintasan Kota Holdings Sdn. Bhd. (Prolintas) telah mengurangkan kadar tol antara lapan hingga 15 peratus bagi empat lebuh raya di bawah kendaliannya bermula hari ini, Khamis, 20 Oktober 2022.

Empat lebuh raya tersebut adalah Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA) dan Lebuhraya Lingkaran Penyuraian Trafik Kajang (SILK).

Prolintas memaklumkan, pengurangan kadar tol itu membabitkan kenderaan kelas satu, kelas empat dan kelas lima.

Walau bagaimanapun, bagi kenderaan kelas dua dan kelas tiga kecuali bas, kadar tolnya tidak berubah.

“Pengurangan kadar tol ini membabitkan kenderaan kelas satu (kenderaan yang mempunyai dua gandar contohnya kereta penumpang dan tiga atau empat roda, kecuali teksi dan bas), kelas empat (teksi) dan kelas lima (bas) di empat lebuh raya terlibat,” kata kenyataan itu.

“Bagi kenderaan kelas dua (kenderaan yang mempunyai dua gandar dan lima atau enam roda, kecuali bas) dan kelas tiga (kenderaan yang mempunyai tiga gandar atau lebih, kecuali bas), kadar tol adalah tidak berubah.”

Prolintas berkata, mereka akan terus melakukan yang terbaik dalam menggalas tanggungjawab menyediakan perkhidmatan terbaik setiap masa kepada pengguna.

“Prolintas komited untuk menyediakan perkhidmatan lebuh raya yang terbaik pada setiap masa termasuklah dari aspek operasi dan penyelenggaraan lebuh raya sehinggalah pengalaman perjalanan semua pelanggan di semua lebuh raya kendalian kami.

“Pihak syarikat juga akan terus menyokong usaha-usaha kerajaan yang boleh memberi manfaat dan impak positif kepada rakyat,” katanya.

Berikut adalah kadar tol baharu:

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved