fbpx

Kualiti jalan Malaysia lebih baik dari Australia, UK, New Zealand, duduki tempat ke-21 di dunia

lebuh raya nkve – klia2.info

KUALITI jalan raya di Malaysia dikatakan lebih baik dari sesetengah negara termasuk Australia, United Kingdom (UK), dan New Zealand. Perkara ini adalah berdasarkan indeks global yang dijalankan oleh portal statistik antarabangsa, The Global Economy.

Menurut laporan portal itu, Malaysia menduduki tempat ke-21 di dunia, mungkin menyangkal dakwaan sesetengah pihak bahawa jalan raya kita begitu teruk?

Keadaan jalan rosak juga berlaku di mana-mana negara termasuk Malaysia. - Foto ihsan Malay Mail
Foto oleh: Malay Mail

Berdasarkan data tersebut, tahap jalan raya negara ini adalah antara terbaik iaitu 5.3 mata daripada julat keseluruhan tujuh mata untuk posisi tertinggi dan satu mata untuk posisi paling rendah.

Contoh lebuh raya di Sweden. Imej oleh: IFSEC Global

Singapura muncul tempat pertama untuk kualiti jalan di dunia iaitu 6.5 mata diikuti Belanda, Switzerland, Hong Kong, Jepun, Austria, Portugal, Emiriah Arab Bersatu, Korea Selatan dan Oman.

Sementara itu, jalan di Chad meraih posisi terburuk di dunia iaitu 1.9 mata disusuli Mauritania, Madagascar, Yaman, Haiti, Kongo, Angola, Mozambique, Guatemala, Cameroon dan Nigeria.

Menurut portal itu lagi, tahap jalan di Malaysia pula adalah lebih baik berbanding Sweden (ke-23), Kanada (ke-31), Australia (ke-33), UK (ke-37), New Zealand (ke-48) dan Rusia (ke-99).

Di rantau Asia Tenggara, Malaysia di posisi kedua selepas Singapura serta di atas Brunei (ke-30), Thailand (ke-56), Indonesia (ke-59), Laos (ke-86), Filipina (ke-87) dan Vietnam (ke-104).

Bagaimanapun, statistik itu yang turut dikongsi warganet tertentu sebenarnya data pada 2019 lalu, manakala perangkaan terbaharu untuk tahun 2020 dan 2021 belum pun lagi diterbitkan.

Kedudukan tangga ke-21 yang diraih negara ini sebetulnya agak sederhana kerana kualiti jalan raya di Malaysia pernah mencapai situasi paling baik pada 2007 iaitu tempat ke-14.

Setahun sebelumnya, ketika indeks mula diterbitkan, Malaysia di posisi ke-15 dan selepas itu makin teruk dengan pernah mencecah kedudukan yang terendah iaitu ke-27 pada 2012 lalu. Mutu jalan raya di negara ini kemudiannya beransur baik pada tahun-tahun yang berikutnya iaitu ke-23 (2013), ke-19 (2014), ke-15 (2015), ke-18 (2016), ke-23 (2017) dan ke-19 (2018).

Pentadbir The Global Economy dalam kenyataannya menjelaskan bahawa data tahunan diperoleh itu berdasarkan komponen kualiti jalan yang diterbitkan oleh Indeks Daya Saing Global.

Ia turut memetik sumber sahih daripada kajian eksekutif melibatkan sejumlah lebih 14,000 tokoh dari 144 negara yang menyertai Forum Ekonomi Dunia berpusat di Davos, Switzerland.

Justeru, maklumat dipaparkan dalam senarai indeks tersebut juga telah mengambil kira laporan mengenai lebih 64,000 jalan berlubang yang ditampal di seluruh Malaysia setiap tahun.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved