fbpx

Rentas negeri selewatnya pertengahan Oktober ini – Muhyiddin

vovlo rentas negeri

RENTAS negeri dijangka dibenarkan pada separuh pertama Oktober ini yang akan bersandarkan kepada data selepas 90 peratus populasi dewasa lengkap vaksinasi, kata Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin berkata, perkara tersebut antara yang dibincangkan dalam mesyuarat MPN semalam, yang melibatkan beberapa menteri kabinet.

“Dimaklumkan tadi bahawa rentas negeri akan dibenarkan, sama ada awal Oktober atau selewat-lewatnya pertengahan bulan,” kata Muhyiddin.

“Jadi, saudara bolehlah pergi merayau ke mana-mana seluruh Malaysia ini tetapi sentiasa ingat tentang SOP (prosedur operasi standard).”

Muhyiddin berkata, MPN turut membincangkan mengenai pembukaan semula sempadan negara kepada pelancong dan pengembara perniagaan.

“Mereka akan meneliti sama ada membenarkan rakyat Malaysia yang lengkap vaksinasi ke luar negara. Pada masa sama, ia juga akan membincangkan sama ada membenarkan pelancong dan pengembara perniagaan datang ke negara kita.

“Saya percaya ia akan membawa kesan besar kepada negara,” kata Muhyiddin sambil menambah perkara itu akan dikemukakan kepada Perdana Menteri dan pengumuman akan dibuat tidak lama lagi.

Turut hadir pada mesyuarat itu adalah Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Kanan Pendidikan Datuk Radzi Jidin dan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2021 © ENGEAR TV | All Rights Reserved