fbpx

Volkswagen Golf R facelift (Mk8.5) tampil dengan 333 PS, perisian ChatGPT

The new Volkswagen Golf R

VOLKSWAGEN telah memperkenalkan Golf R facelift, yang bukan sahaja tampil dengan reka bentuk lebih segar dan kelengkapan terkini, malah enjin yang lebih berkuasa.

Seperti sebelum ini, Golf R Mk8.5 boleh didapati dalam bentuk hatchback lima pintu dan estate (dikenali sebagai Golf R Variant).

Sekilas pandang ia mungkin nampak sama seperti model Mk8 namun Golf R facelift sebenarnya mendapat lampu LED Plus baharu, intake yang lebih besar pada bampar, serta jalur lampu dan logo VW yang bercahaya.

Untuk rim, pelanggan kini boleh mendapatkan rim tempaan Warmenau berukuran 19 inci. Volkswagen mendakwa rim ini mempunyai berat 8 kg dan rekaan yang lebih efisien untuk penyejukan brek.

Di dalam, anda akan menemui skrin sentuh berukuran 12.9 inci (paling besar dalam Volkswagen setakat ini) dengan operasi yang lebih lancar dan kluster instrumen Digital Cockpit Pro 10.2 inci dengan mod paparan Sport Skin baharu.

Sistem infotainmennya kini mempunyai perisian ChatGPT, manakala tindak balas panel sentuh pada stereng telah dioptimumkan.

Pelanggan yang ingin menaikkan seri kabin Golf R mereka boleh mendapatkan aksesori tambahan berupa upholsteri kulit nappa dan trim gentian karbon.

Seperti sebelum ini, Golf R Mk8.5 dikuasakan oleh enjin EA888 2.0-liter empat silinder namun kuasa telah dinaikkan dari 320 PS kepada 333 PS, sekali gus menjadikannya Golf paling berkuasa pernah dihasilkan.

Enjin itu digandingkan dengan transmisi DSG tujuh kelajuan yang ditugaskan untuk menyalurkan kuasa ke roda melalui sistem pacuan semua roda 4Motion. Turut disertakan adalah R Performance Torque Vectoring untuk pembahagian kuasa antara roda kiri dan kanan gandar belakang.

Walaupun tork kekal pada 420 Nm, masa pecutan 0-100 km/j dapat dipendekkan dari 4.8 saat sebelum ini kepada 4.6 saat. Seperti yang dijangka, kelajuan maksimum dihadkan kepada 250 km/j.

Walau bagaimanapun, angka itu boleh dinaikkan kepada 270 km/j menerusi pakej R-Performance yang ditawarkan sebagai opsyen.

Pakej itu juga membawakan dua lagi mod pemanduan iaitu Drift dan Special. Mod Drift tidak perlu diterangkan lagi, manakala mod Special membawakan talaan yang spesifik untuk litar Nurburgring Nordschleife.

Tidak cukup dengan itu, pakej ini juga merangkumi GPS lap timer dan G-meter yang dipaparkan menerusi Digital Cockpit Pro.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved