fbpx

Ducati DesertX Discovery direka khusus untuk tunggangan lasak

Ducati DesertX Discovery 01

Ducati DesertX kini mempunyai varian baharu yang dikenali sebagai DesertX Discovery. Secara asasnya, ia diberikan pelbagai aksesori tambahan yang menjadikannya lebih rugged dan lasak berbanding versi standard.

Bagaimanapun, ini bukanlah versi paling hardcore dalam barisan DesertX. Gelaran itu masih dipegang oleh DesertX Rally, bermakna Discovery diposisikan di antara versi standard dan Rally.

Pertama sekali, DesertX Discovery boleh dibezakan menerusi skema warna Thrilling Black/Ducati Red yang cukup menonjol.

Tidak cukup dengan itu, ia juga didatangkan standard dengan pelindung tangan, pelindung enjin, gril radiator, perlindungan pam air dan bash plate yang lebih tebal berbanding Desert X.

Selain itu, ia juga mempunyai tongkat tengah, manakala penambahan penghadang angin lebih tinggi dan pemanas pemegang menambah keselesaan semasa menunggang di dalam cuaca sejuk.

Ciri-ciri lain yang terdapat pada jentera ini termasuk sistem multimedia Ducati berserta sistem navigasi yang boleh diakses menerusi aplikasi Ducati Link. Kotak barangan aluminium pula ditawarkan sebagai opsyen.

Tiada sebarang perubahan untuk casis. Sama seperti DesertX standard, versi Discovery mempunyai rangka tiub keluli yang digandingkan dengan sistem suspensi KYB, dan rim 21 inci (depan) dan 18 inci (belakang) yang dibalut tayar Pirelli Scorpion Rally STR.

Ketinggian tempat duduk adalah 875 mm dalam konfigurasi standard. Pelanggan bagaimanapun boleh memilih tempat duduk tinggi (890 mm), tempat duduk rendah (865 mm) dan tempat duduk rendah dengan kit suspensi rendah (845 mm).

Kuasa membrek dibekalkan oleh angkup monobloc Brembo M50 dengan cakera 320 mm di depan, dan angkup dua piston dengan cakera 265 mm di belakang.

Enjin juga tidak disentuh, bermakna unit Testastretta 11° silinder L-berkembar bersesaran 937 cc itu masih menghasilkan 110 hp pada 9,250 rpm dan 92 Nm pada 6,500 rpm.

Untuk kelengkapan elektronik pula, DesertX Discovery dilengkapi dengan skrin TFT-LCD berukuran lima inci, serta pelbagai sistem bantuan penunggang seperti Traction Control, Wheelie Control dan Cornering ABS.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved