fbpx

Alfa Romeo perkenal dua model Quadrifoglio Super Sport

Alfa Romeo Quadrifoglio Super Sport 01

AWAL tahun ini, Ketua Operasi Amerika Syarikat Alfa Romeo, Larry Dominique mengesahkan bahawa jualan Giulia Quadrifoglio dan Stelvio Quadrifoglio akan dihentikan di negara itu pada April 2024.

Tambah Dominique, produksi model-model Quadrifoglio untuk pasaran AS dan Kanada akan dihentikan pada Jun depan. Kedua-dua model biturbo V6 itu dipasang di kilang milik Stellantis di Cassino, Itali.

Namun sebagai tanda ucap selamat tinggal, Alfa Romeo telah melancarkan model edisi khas yang dikenali sebagai Super Sport. Nama ini diambil sempena kereta lumba 6C 1500 Super Sport yang menjuarai perlumbaan Mille Miglia pada 1928.

Untuk pasaran global, pengeluaran model Super Sport akan dihadkan kepada 275 unit untuk Giulia dan 175 untuk Stelvio. Daripada jumlah tersebut, 72 unit Giulia dan 52 unit Stelvio diperuntukkan khusus untuk AS.

Harga jualan bermula dari $86,770 (RM408,067) untuk Giulia Quadrifoglio Super Sport dan $94,370 (RM443,809) untuk Stelvio Quadrifoglio Super Sport.

Model-model Quadrifoglio Supersport ini boleh dibezakan menerusi beberapa elemen reka bentuk. Yang pertama adalah logo Quadrifoglio baharu yang mempunyai latar belakang berwarna hitam berbanding putih sebelum ini.

Selain itu, terdapat juga bahagian-bahagian yang diperbuat daripada gentian karbon seperti bumbung (ditawarkan sebagai opsyen kepada Giulia sahaja), pelindung gril dan cermin sisi.

Ia dipadankan pula dengan rim lima lubang berwarna hitam berukuran 19 inci untuk Giulia dan 21 inci untuk Stelvio, serta angkup brek Brembo dalam warna yang sama.

Terdapat tiga warna untuk dipilih iaitu Rosso Etna, Nero Vulcano metalik dan Bianco Alfa, yang ditawarkan pada Giulia sahaja.

Ruang dalaman pula diserlahkan lagi menerusi trim gentian karbon 3D berwarna merah pada keseluruhan papan pemuka, konsol tengah dan panel pintu. Stereng dibalut kulit dan Alcantara, serta dihiasi gentian karbon.

Pada bahagian perehat kepala, terdapat sulaman logo “Super Sport” berwarna merah dan nombor siri kenderaan berwarna hitam.

Kedua-dua model dikuasakan oleh enjin 2.9-liter biturbo V6 yang diperbuat daripada aluminium sepenuhnya. Ia mampu menghamburkan 505 hp dan 600 Nm, yang disalurkan ke roda belakang menerusi transmisi automatik lapan kelajuan dan LSD mekanikal dari Giulia GTA.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved