fbpx

Daihatsu Ayla EV muncul di Indonesia, bakal jadi Axia EV?

Daihatsu Ayla EV GIIAS 01

PT Astra Daihatsu Motor (ADM) menyertai pameran Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2022 dengan membawakan sembilan model menarik. Salah satu daripadanya adalah model kompak elektrik sepenuhnya iaitu Ayla EV.

Ya, kembar kepada Perodua Axia yang juga dikategorikan sebagai Low Cost Green Car (LCGC) di Indonesia itu kini mempunyai trenkuasa elektrik. Menurut otomotif.kompas.com, ia dibangunkan sepenuhnya oleh pasukan penyelidikan dan pembangunan ADM sejak 2020.

 

Bagaimanapun, jangan terlalu teruja kerana Ayla EV masih lagi dalam peringkat konsep dan ADM juga masih belum mengumumkan sebarang perancangan untuk menjadikannya model produksi.

Untuk projek ini, ‘nadi’ asal Ayla iaitu petrol enjin 1.2-liter tiga silinder telah dikeluarkan dan digantikan dengan sebuah motor elektrik yang mampu menjana 80.5 hp dan pek bateri berkapasiti 32 kWj. Perincian lain seperti jarak pemanduan, kelajuan maksimum dan pengecasan tidak didedahkan.

Modifikasi turut dilakukan pada bahagian casis, di mana Ayla EV dipasangkan dengan sistem suspensi yang lebih kukuh bagi menampung berat tambahan daripada bateri. Selain itu, bahagian bawah badan kereta konsep ini turut diubah suai, kemungkinan besar untuk meningkatkan aspek aerodinamik.

Dari segi penampilan, Ayla EV tampil jauh lebih bergaya berbanding versi standard dengan jalur LED yang merentasi bahagian depan ala Volkswagen Golf Mk8, rekaan bampar tertutup sepenuhnya dan warna dwi-tona yang dikontraskan dengan perincian berwarna kuning.

Gambar ruang dalaman pula menampakkan sepasang skrin kecil yang memaparkan suapan (feed) dari kamera cermin sisi, tombol rotary untuk pemilihan gear, kluster instrumen digital serta perincian kuning pada corong pendingin hawa dan butang mula/henti.

Untuk mengatakan yang kemunculan Ayla EV ini akan membuka jalan kepada pembangunan Perodua Axia versi elektrik masih lagi terlalu awal, namun ia setidak-tidaknya menunjukkan yang Daihatsu mempunyai kepakaran untuk menghasilkan EV dan bersedia untuk menceburi segmen itu apabila tiba masanya.

Sumber foto: otomotif.kompas.com

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved