fbpx

TUDM mula terima CN-235 yang diubah suai untuk rondaan maritim

cn-235 tudm
Imej oleh: US Navy

TENTERA Udara Diraja Malaysia telah mula menerima unit pertama dari tiga buah CN-235 dari Tentera Laut Amerika Syarikat (AS). Ketiga-tiga buah CN-235 akan diubah suai menjadi pesawat rondaan maritim (MPA).

Penyerahan pertama ini dibuat kira-kira tiga tahun setengah selepas AS menandatangai surat tawaran dan penerimaan untuk meningkatkan kebolehan serta kerjasama mereka dengan angkatan tentera Malaysia.

Unit pertama dari tiga CN-235 yang diubah suai menjadi pesawat rondaan maritim. Imej oleh: US Navy

Projek ini bertujuan menaik taraf tahap kepintaran, rondaan dan tinjauan (ISR) pesawat-pesawat berkenaan dengan kerjasama Naval Air Systems Command’s Security Cooperation Office dan Naval Air Warfare Center Aircraft Division (NAWCAD) AIRWorks.

Naik taraf ini merangkumi pakej misi rondaan maritim, radar tinjauan maritim, turet infra-merah elektro-optikal, datalink line-of-sight, dan stesen operator misi roll-on/roll-off.

Stesen-stesen mudah-alih dan tetap yang bersesuain juga diserahkan untuk meningkatkan kebolehan ISR pihak TUDM, menurut Tentera Laut AS.

Usaha ini telah dipantau dan selari dengan Maritime Security Initiative kerajaan AS, yang bertujuan membantu kerajaan Malaysia meningkatkan keselamatan dan kesiap siagaan maritim dalam wilayah Exclusive Economic Zone.

“Program CN-235 ini akan menjadi pengganda kekuatan yang signifikan kepada kebolehan ISR Malaysia dan akan terus menyokong usaha AS bersama Malaysia bagi memastikan keselamatan global di kawasan Indo-Pacific Command.”

CN-235 itu telah diterbangkan dari Indonesia untuk fasa ujian akhir pada September 2020, dan penerbangan ujian pertama dijangka dibuat pada Oktober depan.

Salah sebuah CN-235 milik TUDM untuk tugas pesawat pengangkut. Imej oleh: Airspace Review

CN-235 merupakan pesawat pengangkut dua-enjin jarak-sederhana yang asalnya dikilangkan oleh syarikat aeroangkasa Indonesia, Perseroan Terbatas Dirgantara Indonesia dan Construcciones Aeronáuticas SA di Sepanyol.

Kerja-kerja untuk baki dua pesawat serta stesen-stesen darat diteruskan dan dijangka siap tahun ini.

Lihatkan Ulasan (30)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved