fbpx

Mercedes-Benz henti pembangunan platform baru untuk EV S-Class, E-Class

2022-mercedes-benz-eqs-450-exterior-front-quarter

Penurunan permintaan terhadap kenderaan elektrik di seluruh dunia menyebabkan beberapa pengeluar automotif mula mengambil pusingan U daripada meneruskan strategi elektrifikasi menyeluruh yang telah digembar-gemburkan sebelum ini.

Antara yang terkesan ialah pengeluar kenderaan mewah dari Jerman, iaitu Mercedes-Benz.

Menurut laporan Handelsblatt, penurunan angka jualan telah menyebabkan Mercedes-Benz terpaksa memikirkan semula strategi EV mereka, dan ini bermakna pembangunan platform baharu akan turut dihentikan, terutama pelantar MB.EA Large yang direka untuk sedan E-Class dan S-Class generasi baharu.

 

 

Dengan pembatalan program pembangunan MB.EA Large, Mercedes-Benz boleh menumpukan perhatian dengan menambah baik platform EVA2 sedia ada yang kini menjadi asas kepada model sedan elektrik EQE dan EQS.

Antara yang boleh dibuat termasuklah menggantikan senibina elektrik 400 voltan kepada 800V, selain memperkenalkan teknologi sel bateri baharu dan motor elektrik yang lebih cekap untuk jarak pemanduan yang lebih jauh.

Untuk makluman, Mercedes-Benz masih lagi mempunyai beberapa platform khusus, seperti platform MB.EA Medium, MMA, MB.AMG dan MB.VAN.

 

 

Platform MMA direka untuk menyokong unit rangkaian kuasa elektrik dan enjin pembakaran dalaman, di mana ia akan menjadi asas kepada model-model generasi baharu CLA-Class, CLA-Class Shooting Brake, GLA-Class dan GLB-Class, diikuti dengan platform MB.EA Medium untuk sedan C-Class dan GLC-Class.

Platform MB.AMG pula disasarkan pada tahun 2025 sebagai sebuah senibina elektrik tulen untuk model pengganti AMG GT 4-Door Coupe, serta model SUV AMG.

Tahun berikutnya, Mercedes-Benz akan melancarkan platform MB.Van khusus untuk penghasilan kenderaan komersial sebagai pengganti kepada model Mercedes-Benz EQV dan model-model komersial lain.

Lihatkan Ulasan (7)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved