fbpx

Honda perlihat konsep trak Kelas 8 berkuasa hidrogen, mampu cecah 644 km

honda-class-8-truck-hydrogen-fuel-cell-concept

Tidak seperti rakan-rakan pesaing dari Negara Matahari Terbit, Honda bukanlah satu jenama yang boleh dikaitkan dengan barisan model trak tugas berat.

Model Honda yang paling hampir dengan sifat sebuah trak ialah model Honda Ridgeline, sebuah trak pikap unibodi yang direka khusus untuk pasaran Amerika Syarikat, serta Honda Acty – trak kecil dalam segmen kei car untuk pasaran Jepun.

 

 

Jadi, apa kaitan trak Peterbilt yang dipamerkan ini dengan Honda?

Untuk makluman, trak semi yang digelar sebagai Class 8 Hydrogen Fuel Cell Truck Concept ini dilengkapi dengan unit sel bahan api hidrogen yang dibangunkan sendiri oleh Honda menerusi kerjasama dengan General Motors.

Ia menampilkan gandingan tiga sistem sel bahan api, setiap satu mampu menjana kuasa setinggi 80 kW (107 hp), dengan kuasa keseluruhan mampu mencecah sehingga 322 hp.

 

 

Honda tidak mendedahkan bilangan motor elektrik yang dimuatkan pada trak Peterbilt ini, melainkan ia mampu mencecah kelajuan tertinggi 113 km/j dan boleh bergerak sejauh 644 km sebelum perlu membuat pengisian bahan api.

Angka tersebut boleh dicapai sekiranya trak semi Kelas 8 itu datang dengan muatan barangan seberat 37,195 kg.

Menurut Honda, sistem sel bahan api menawarkan penyelesaian sifar emisi terbaik untuk aplikasi diesel sedia ada, dan ia merupakan kunci kepada strategi hidrogen Honda yang meluas, terutama untuk pasaran Amerika Syarikat.

 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved