fbpx

Tular: Rakyat Jepun marah wanita Malaysia ‘double park’ sesuka hati

GNL_iVYaAAAkq4m

Datang ke tempat orang bukanlah satu lesen untuk kita berbuat apa sahaja sesuka hati, terutama di negara Jepun yang mempunyai undang-undang jalan raya yang sangat ketat.

Di laman media sosial X (dulu dikenali sebagai Twitter), seorang pengguna @pja_chan mendedahkan tindakan segelintir rakyat Malaysia yang disebut dalam berita Jepun memarkir kereta secara bertindih sehinggakan perkara itu turut dilaporkan dalam siaran berita utama.

 

 

Kejadian tersebut dikatakan berlaku berhampiran Matsumoto Castle, Aichi Prefecture di mana kereta tersebut disewa oleh sekumpulan wanita yang berasal dari Malaysia dan didapati menghalang jalan utama.

Tindakan wanita tersebut meletakkan kenderaan yang disewa sesuka hati itu telah menimbulkan kemarahan warga negara Jepun, memandangkan kawasan tersebut merupakan kawasan parkir berbayar yang telah dikhususkan untuk kereta yang telah didaftarkan.

 

 

Menurut @pja_chan, undang-undang ketat di Jepun tidak membenarkan rakyatnya untuk meletakkan kenderaan sebarangan tempat.

“Ada tempat letak kereta yang ditetapkan berbayar. Tak ada istilah parkir bertindih. Sebab hal ni, ramai orang Jepun marah-marah rakyat Malaysia di internet. Kesannya terpalit dekat rakyat negara ini yang duduk di sana terutamanya kerana sudah mempunyai pandangan buruk. Silap-silap pelancong Malaysia pun mereka sudah tidak suka selepas ini.

“Parkir di sana sudahlah mahal, disebabkan hal ini kena memanjangkan masa tiga jam lagi. Berganda-ganda jadi mahal. Buang masa orang lagi. Kena panggil orang jek lagi. Memang menyusahkan orang, manalah orang tak marah,” ujarnya.

 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved