fbpx

Honda CR-V keluar bunyi pelik selepas beberapa minit dibeli

Honda CR-V rosak 01

SEBELUM ini, kita telah membaca kisah mengenai pemilik Perodua Bezza dan Honda HR-V yang tular apabila kenderaan mereka mengalami kerosakan dalam tempoh yang begitu singkat selepas dibeli.

Kali ini, seorang lagi pengguna media sosial tampil meluahkan rasa tidak hati mengenai Honda CR-V baharu yang baru dibeli oleh bapanya yang didakwa mengeluarkan bunyi pelik hanya beberapa minit selepas dibawa keluar dari sebuah bilik pameran kereta di Melaka Disember tahun lalu.

Menurut seorang pengguna Facebook yang bernama Ahmad Shah, bunyi pelik itu seakan-akan seperti bunyi motosikal bergerak.

“Ayah menghantar kereta tersebut ke cawangan pusat kenderaan berkenaan untuk pemeriksaan. Pihak itu hanya menukar tombol kunci pintu namun kereta masih mengeluarkan bunyi yang sama,” katanya.

SUV itu kemudiannya dibawa sekali lagi ke pusat kenderaan berkenaan untuk pemeriksaan dan dipandu uji kali kedua. Pengurus pusat kenderaan tersebut mengesahkan ada bunyi tidak normal pada kenderaan itu.

“Dia maklumkan bahawa kereta tersebut akan dihantar ke pusat servis utama iaitu Honda Malaysia. Ini kerana dakwanya, cawangan berkenaan tidak dapat membuat apa-apa tanpa pemeriksaan yang lebih teliti daripada Honda Malaysia,” katanya.

Dakwanya, selepas itu SUV berkenaan dihantar ke Honda Malaysia namun tiada langsung khabar berita mengenai statusnya.

“Ayah menghubungi semula pengurus tersebut dan dia maklumkan sentiasa cuba mendapatkan maklumbalas dan perkembangan dari Honda Malaysia namun setakat ini masih tidak diketahui apa puncanya.

“Agak pelik kerana kereta itu belum cecah sebulan lagi usianya namun tempoh jaminan daripada Honda seperti sudah tamat berpuluh tahun.

“Kemudiannya ayah berhubung dengan Ketua Perkhidmatan Pelanggan Honda Malaysia yang memaklumkan kes itu akan dirujuk semula dan diselesaikan oleh pihak cawangan,” luahnya.

Ahmad Shah berkata, selepas disiasat, rupanya mengikut laporan dibuat, tiada langsung dinyatakan mengenai bunyi pelik tersebut sebaliknya pihak itu hanya nyatakan ada isu tayar sahaja.

“Bunyi tersebut hilang apabila kereta berhenti namun akan mengeluarkan bunyi yang sangat kuat apabila kereta sedang bergerak,” katanya.

Dalam satu hantaran lagi, Ahmad Shah berkata pengurus pusat kenderaan berkenaan telah menelefon ayahnya untuk membuat satu sesi pertemuan tentang kereta tersebut. Tarikh pertemuan itu bagaimanapun tidak diberitahu.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved