fbpx

Pandu uji awal smart #3 sebelum kemunculan rasmi pada 21 Mei, ini pendapat kami

smart #3 preview 05

SMART Malaysia baru-baru ini mengadakan sesi pratonton bagi model terbaharunya, smart #3 secara eksklusif di ibu pejabat Pro-Net.

Kami juga sempat melihat dengan lebih dekat malah memandu uji smart #3 ini di litar ujian Proton, Shah Alam. Sebelum itu, sedikit latar belakang.

Latar belakang smart #3

Untuk yang belum tahu, smart kini dimiliki oleh Geely dan Mercedes-Benz, mereka hanya memfokus menghasilkan kenderaan elektrik sepenuhnya (EV) buat masa ini.

Smart #3 bukanlah sekadar versi coupe lebih sporti dari #1. Banyak juga perbezaan teknikal. Pertamanya, ia dibina pada pelantar Sustainable Experience Architecture (SEA) yang dikongsi dengan #1 dan beberapa model di bawah kumpulan Geely.

Secara kasar, smart #3 lebih panjang dan lebar berbanding #1, tetapi lebih rendah. Perbezaan kira-kira 80mm antara keduanya. Jadi secara teori, smart #3 mempunyai pengendalian lebih mantap, betul? Nanti kami ceritakan.

Ciri unik smart #3 ialah bumbung melengkung coupe padanya, berbeza dari bumbung #1 yang lebih lurus. Bumbung smart #3 ini mempunyai permainan warna khas pada tiang-A dan tiang-C, memberikannya kesan ‘bumbung terapung’.

Ciri lain termasuklah lampu LED depan dan belakang, pemegang pintu flush, tingkap tanpa bingkai, dan logo menyala. smart #3 juga lebih aerodinamik berbanding #1, dengan pekali seretan 0.27 (0.29 untuk #1).

Perincian spesifikasi

Penawaran varian adalah mirip dengan smart #1, iaitu Pro, Premium dan Brabus. Varian Pro mempunyai bateri berkapasiti 49kWh manakala Premium dan Brabus adalah 66kWh.

Varian Pro dan Premium mempunyai motor elektrik tunggal di belakang dengan output 272hp dan 343Nm tork, memberikan pecutan 0-100 dalam 5.8 saat.

smart #3 Brabus pula mendapat dua motor di gandar depan dan belakang, dengan kuasa keseluruhan 428hp dan 543Nm tork. Disebabkan #3 Brabus menjadi jentera AWD, pecutan 0-100 adalah jauh lebih pantas, sekitar 3.7 saat sahaja.

Kelajuan maksima kesemua varian adalah 180km/j. Jarak pemanduan pula sekitar 455km untuk Pro dan Premium, dan 415km untuk Brabus.

Tanggapan pertama

Jadi, bagaimana pemanduan awal smart #3 ini? Apa yang boleh kami simpulkan, di litar bujur kelajuan separa-tinggi milik Proton ini, smart #3 memecut dengan bersahaja.

Varian Premium dengan pecutan ke 100km/j dalam 5.8 saat lebih dari mencukupi. Penulis membayangkan kita memandu smart #3 ini memasuki susur lebuh raya. Pecutan mantap bermakna susur masuk lebih mudah, dan aliran trafik lorong utama lebih lancar. Setuju?

Kami juga sempat menguji di bahagian dinamik yang disediakan oleh pihak Pro-Net seperti figure-8, slalom, dan pecutan jalan lurus.

Jelas terasa casis smart #3 ini lebih tegar dan lincah. Ini kerana #3 menggunakan spring, penyerap hentak, dan bar anti-oleng lebih keras berbanding #1, memberikan karakter lebih sporti. Penulis juga rasakan perubahan teknikal ini sangat penting dan sepadan dengan rupa luaran sporti #3 ini.

Menukar arah di figure-8 terasa stabil, malah pengeluaran tork juga lancar di kelajuan rendah. Ini pasti menjadikannya sesuai dipandu oleh pemandu biasa di dalam bandar.

Penulis paling suka di slalom kerana dapat menguji kestabilan casis, had cengkaman tayar, dan penghantaran kuasa.

smart #3 mudah mencapai had cengkaman kerana torknya yang cepat sepantas kilat. Ia mengikut terus kaki kanan anda. Tetapi segala sistem keselamatan dan pembinaan casis lebih tegar memastikan kereta dalam kawalan dan membantu kita sebagai pemandu mengemudi kenderaan melepasi laluan.

Body roll atau olengan badan juga jelas berkurang, menjadikan smart #3 lebih tangkas dan lincah menukar haluan sambil memecut dan membrek.

Secara keseluruhan, jelas smart #3 menunjukkan perbezaan karakternya berbanding #1 dan penulis rasa ia sesuai untuk pembeli muda yang mahukan sebuah EV mengujakan untuk dipandu secara harian.

Nantikan laporan pandu uji penuh kami secara harian dalam bandar dan jarak jauh bila kami mendapat unit pandu uji smart #3 tidak lama lagi.

Sementara itu, anda boleh berkunjung ke Malaysia Autoshow 2024, yang akan berlangsung dari 22 hingga 26 Mei 2024 kerana smart #3 akan membuat penampilan sulung di situ. Wakil smart Malaysia akan berada di Dewan A2 (Dewan Premium), MAEPS, Serdang.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved