fbpx

Perlu permit khas untuk beli diesel lebih had – KPDN

pam petrol
Foto oleh Miera Zulyana/MalayMail

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Armizan Mohd Ali menjelaskan bahawa mana-mana individu, syarikat berskala kecil atau organisasi yang layak boleh memohon permit khas bagi pembelian diesel melebihi had.

Tambah Armizan, permit khas itu hanya untuk kegunaan yang dibenarkan selain daripada tujuan jualan semula.

“Pemohon perlu mengemukakan surat pengesahan daripada agensi yang berkaitan dan membuat permohonan melalui Sistem Permit Khas melalui portal KPDN (Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup).

“Ini termasuklah bagi kegunaan pertanian dan penternakan dengan had kuantiti tidak melebihi 200 liter sehari bagi pembelian di stesen minyak,” katanya.

Beliau berkata kemudahan itu telah terkandung dalam Garis Panduan Permohonan Permit Barang Kawalan Berjadual dan Permit Khas yang ditadbir di bawah punca kuasa Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan (Pindaan) 2021.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved