Ambulans elektrik CAM EC35 – 80 hp/200 Nm, jarak gerak 268 km, harga RM199,000


Persidangan dan Pameran Antarabangsa Teknologi Hijau dan Produk Eko Malaysia (IGEM) yang berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur menyaksikan kemunculan pelbagai jenis kenderaan elektrik untuk kegunaan komersial.
Salah satu daripadanya adalah van elektrik CAM EC35 yang boleh didapati dalam tiga versi iaitu panel van, semi-panel van dan window van. Unit yang dipamerkan ini adalah jenis window van yang telah diubah suai menjadi ambulans.
Ketiga-tiga versi mempunyai ukuran dimensi yang sama iaitu panjang 4,500 mm, lebar 1,680 mm dan tinggi 1,985 mm, dengan tapak roda 3,050 mm. Berat kasar adalah 2,600 kg manakala had muatan adalah dari 1,025 hingga 1,090 kg.
Panel van menyediakan dua tempat duduk, semi-panel van menyediakan lima tempat duduk manakala window van mempunyai konfigurasi enam atau lapan tempat duduk.
EC35 dikuasakan oleh motor elektrik tunggal yang terletak pada gandar belakang yang menghasilkan 80 hp (60 kW) dan 200 Nm. Kuasa dibekalkan oleh bateri berkapasiti 38.7 kWj yang memberikan jarak gerak sejauh 268 km berdasarkan kitaran WLTP.
Pengecasan standard (AC) mengambil masa kira-kira lima jam untuk memulihkan kuasa bateri dari 20% hingga 80%, manakala pengecasan pantas (DC) memerlukan 80 minit untuk pengecasan 20% hingga 80% atau 2.5 jam untuk pengecasan penuh.
Kelengkapan lain yang terdapat pada EC35 termasuk tingkap kuasa, ABS, EBD, sensor undur dan kamera undur yang dipaparkan menerusi skrin berukuran lapan inci.
Sudah tentu, untuk mengubahnya menjadi sebuah ambulans, beberapa modifikasi dan ubahsuai perlu dilakukan.
Antaranya termasuk bar lampu LED, siren, pembesar suara, sistem PA, serta lapan unit lampu amaran LED (dua pada gril depan, empat pada bahagian sisi bumbung dan dua pada bahagian belakang bumbung). Semua tingkap belakang juga dipasang filem penapis haba dengan VLT 95%.
Di dalam, terdapat lantai yang diperbuat daripada kayu lapis kalis air setebal 18 mm, kabinet aluminium, dan paip oksigen dan komponen-komponen berkaitan. Turut disertakan adalah pemadam api, inverter AC, palam tiga pin, port USB, lampu siling LED dan dua unit pengusung.
Harga jualan EC35 bermula dari RM135,000 untuk panel van, RM138,500 untuk semi-panel van dan RM145,000 untuk window van lapan tempat duduk.
Harga ambulans ini pula adalah RM199,000. Ia didatangkan dengan waranti selama lima tahun/120,000 km untuk kenderaan, dan waranti selama setahun untuk pemasangan.

Hidup ini terlalu singkat untuk bertekak tentang kereta mana yang paling hebat. Pandulah apa sahaja, yang penting anda puas hati.
What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & assist different users like its aided me. Good job.
Great, thanks for sharing this blog article.Really thank you! Really Great.
I’ll immediately grasp your rss feed as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me know so that I may subscribe. Thanks.
Thank you for your article.Much thanks again. Cool.
union landing apartments crystal city apartments apartments in ennis tx
Great post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?I’d be very grateful if you could elaborate a littlebit more. Cheers!
Minimalizm nedir? Sorusuna kısaca; ‘sadeliğe dayanan bir akım’ olarak cevap verebiliriz.