fbpx

Malaysia kalahkan Thailand, muncul pasaran kereta kedua terbesar ASEAN

Perodua Axia pelancaran 01

ASIA Nikkei melaporkan bahawa Malaysia telah memintas Thailand untuk menjadi pasaran automotif kedua terbesar di Asia Tenggara, selepas Indonesia.

Data jualan terkumpul yang dikeluarkan oleh kumpulan industri dari ketiga-tiga negara itu termasuk Filipina dan Vietnam menunjukkan angka jualan Malaysia mengatasi Thailand untuk tiga suku berturut-turut hingga Januari-Mac 2024.

Menurut Persatuan Automotif Malaysia (MAA), jualan kereta meningkat dari 5% pada suku pertama daripada tahun sebelumnya kepada 202,245 kenderaan. Ini berikutan peningkatan sebanyak 11% pada 2023 kepada rekod 799,731 kenderaan.

Pengecualian cukai tempatan untuk kenderaan yang dipasang secara tempatan, yang merupakan sebahagian daripada pakej rangsangan ekonomi kerajaan, banyak membantu Perodua dan Proton yang memegang sekitar 60% bahagian pasaran.

Menurut MAA, pengecualian cukai bermula semasa pandemik 2020 dan walaupun ia dihentikan pada pertengahan 2022, tempahan bebas cukai terus melonjakkan angka jualan pada 2023.

“Banyak pelancaran model baharu termasuk kenderaan elektrik dengan harga yang sangat kompetitif membantu merangsang jualan,” kata organisasi itu dalam satu kenyataan.

Ivan Khoo, ejen jualan Toyota di Kuala Lumpur, memberitahu Nikkei Asia yang jualan dalam dua bulan pertama 2024 lebih baik dari jangkaan. Vios merupakan model paling popular memandangkan ia berharga kurang RM100,000.

“Saya melihat kedua-dua segmen, untuk ICE (enjin pembakaran dalaman) Toyota dan kereta hibrid, akan terus berjaya,” kata Khoo.

Sementara itu di Thailand, jualan kereta merudum. Negara yang diberi jolokan “Detroit Asia” itu telah lama menduduki tempat kedua, sehinggalah jualan jatuh sebanyak 25% pada suku pertama berbanding tahun sebelumnya.

Jualan kereta bulanan negara itu merosot tahun ke tahun bermula Jun tahun lalu disebabkan oleh peningkatan pinjaman kereta tidak berbayar dan penggunaan umum yang tidak berubah. Bagaimanapun, bahagian pasaran EV menunjukkan pertumbuhan dengan kemasukan pengeluar dari China.

Tambah Nikkei Asia lagi, pasaran Indonesia juga kekurangan momentum. Jualan kereta pada suku pertama jatuh 24% daripada tahun sebelumnya disebabkan peningkatan kadar faedah, sekali gus menyebabkan penggunan menahan daripada membuat pembelian.

Jualan pada 2023 hanya melebihi 1 juta kenderaan, turun 4% daripada 2022 dan 30,000 lebih sedikit jika dibandingkan dengan 2019. Angka itu juga 1.05 juta kurang daripada sasaran yang ditetapkan oleh Persatuan Industri Automotif Indonesia (Gaikindo).

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved