fbpx

Helikopter AW139 TLDM terbang dari KK ke Lumut, pertama kali sertai lintas hormat

aw139 tldm 02

HELIKOPTER Operasi Maritim (HOM) jenis Agusta-Westland AW-139 yang terbabit dalam tragedi dua helikopter terhempas semalam, pertama kali digunakan bagi acara lintas hormat sempena perbarisan Hari Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Difahamkan helikopter itu terbang sejauh 2,500 batu nautika dari pangkalannya di Kota Kinabalu, Sabah ke Lumut, Perak.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, helikopter dari Skuadron 503 itu mula digunakan sejak 2021.

“Kita terbangkan khas dari Kota Kinabalu untuk sertai raptai lintas hormat sempena sambutan Ulang Tahun ke-90 TLDM yang akan diadakan di sini (Lumut).

AS555 Fennec. Imej oleh: Pinterest

“Manakala sebuah lagi helikopter jenis AS-555 Fennec berpangkalan di sini, beroperasi sejak 2003 dan telah menyertai acara lintas hormat bagi acara sama sebanyak tiga kali,” katanya dalam sidang media.

Hadir sama, Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Mohammad Ab Rahman dan Timbalan Panglima TLDM Laksamana Madya Datuk Zulhelmy Ithnain.

Mohamed Khaled berkata, helikopter HOM terbabit dinaiki tujuh pegawai dan anggota manakala Fennec dinaiki tiga pegawai dan anggota.

“Helikopter HOM terhempas di kawasan Stadium TLDM manakala helikopter Fennec terhempas di kawasan kolam renang bersebelahan stadium,” katanya.

Beliau berkata ketika kejadian, sebanyak tujuh pesawat terlibat dalam raptai itu melibatkan empat helikopter Fennec, dua HOM AW-139 dan sebuah Super Lynx.

Tragedi membabitkan dua pesawat yang berlaku pada 9:32 pagi semalam mengorbankan 10 pegawai dan anggota TLDM termasuk tiga wanita.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved