fbpx

Mercedes-Benz EQB hangus terbakar ketika sedang dicas

Mercedes-Benz EQB terbakar 01

SEBUAH kereta elektrik jenis Mercedes-Benz EQB terbakar semasa sedang dicas di sebuah pusat pameran kereta di Jalan Skudai, Johor Bahru, pada Ahad.

Menurut Komander Operasi, Pegawai Bomba Kanan II Azmi Johar, pihaknya menerima panggilan kecemasan mengenai kebakaran tersebut melalui talian MERS999 pada jam 2.45 petang.

Satu jentera Fire Rescue Tender (FRT) dan dua unit RIM dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Larkin dengan 10 anggota bomba dihantar ke lokasi kejadian.

“Setibanya pasukan keluaran operasi (PKO) ke lokasi didapati sebuah kereta Mercedes EQB sedang terbakar dan kebakaran dipercayai berlaku ketika kenderaan tersebut sedang dicas.

“Kebakaran telah memusnahkan 90 peratus keseluruhan kenderaan dan lima peratus bangunan menempatkan ruang pameran (showroom).

“Kebakaran turut memusnahkan 20 peratus Electric Vehicle Charging Bay di hadapan kereta yang terbakar,” katanya.

Beliau berkata, kebakaran dipadamkan menggunakan dua aliran salur bantu mula jentera, satu saliran salur bantu mula jentera RIM dan satu aliran salur bantu mula bangunan.

Ujarnya, punca kebakaran dan anggaran sebenar kerugian masih dalam siasatan. Operasi ditamatkan sekitar 3.10 petang, Ahad.

Mercedes-Benz EQB dilancarkan di Malaysia pada September 2022 dengan harga jualan bermula dari RM328,888. Ia dilengkapi dengan bateri berkapasiti 66.5 kWh yang membolehkannya dipandu sejauh 423 km dengan satu cas penuh.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved