fbpx

JKR guna cat jalan ‘glow in the dark’ di Hulu Langat

jalan glow in the dark hulu langat 02

JALAN Sungai Lalang (B19) di Hulu Langat menjadi projek jalan pertama di negara ini yang dicat menggunakan teknologi ‘glow in the dark’.

Menurut Ahli Parlimen Hulu Langat, Mohd Sany Hamzan, projek perintis dilaksanakan Jabatan Kerja Raya (JKR) Daerah Hulu Langat itu membolehkan pemanduan menjadi lebih selamat dengan bantuan pantulan cahaya pada pembahagi jalan.

Tambah Mohd Sany lagi, teknologi menghasilkan pantulan cahaya daripada lampu kenderaan itu merupakan inovasi dalam kejuruteraan jalan.

“Dengan mengekalkan ciri pemantulan cahaya kuning dengan penggunaan High Intensity Prismatic Sheet, kaedah pencahayaan ditambah baik dengan ciri phosphorescence mengandungi elemen pigmen phosphors bagi mengeluarkan cahaya yang boleh dilihat selepas diberi tenaga.

Gambar: Facebook Sany Hamzan

“Sumber tenaga adalah sama ada dari cahaya matahari atau lampu kenderaan yang diserap, sebelum ianya bercahaya semula dan dapat dilihat pada waktu malam,” katanya menerusi perkongsian di Facebook.

Pada Rabu malam, beliau mengiringi Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi melawat lokasi berkenaan.

Mohd Sany turut merakamkan ucapan terima kasih kerana memilih Hulu Langat sebagai lokasi perintis projek berkenaan.

Dalam pada itu, RTM melaporkan, Alexander berkata, Kementerian Kerja Raya (KKR) akan mengkaji dan menilai lanjut projek itu untuk dilaksanakan dengan lebih menyeluruh kerana ia melibatkan kos yang tinggi.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved