fbpx

Kerajaan Johor mahu jadi lokasi rangkaian supercharger Tesla

pengecas tesla 03

KERAJAAN negeri Johor menyatakan kesediaan dan potensi negeri itu untuk menjadi lokasi penubuhan rangkaian Supercharger Tesla.

Perkara itu dinyatakan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi dalam pertemuan dan perbincangan bersama Pengarah Wilayah Tesla, Isabel Fan.

“Menerusi perbincangan ini, pelbagai perincian serta perancangan telah diutarakan oleh pihak Tesla,” katanya dalam hantaran di laman Facebook.

Katanya, ekosistem yang kondusif dan pengukuhan polisi kerajaan yang menekankan peralihan kepada teknologi hijau, telah memberikan keyakinan kepada syarikat kenderaan elektrik (EV) mega itu untuk melabur di Malaysia.

“Jutaan penghargaan kepada Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, pihak Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) serta pihak-pihak berkaitan atas usaha berterusan merancakkan pelaburan di Malaysia.

“Semoga segala yang direncanakan akan membuahkan hasil, terutamanya dalam meningkatkan peluang pekerjaan serta keterlibatan syarikat tempatan dalam ekosistem pelaburan pihak Tesla sama ada di peringkat domestik atau global. Insya-Allah,” tambahnya.

Turut hadir pada pertemuan itu adalah Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna negeri Lee Ting Han dan Ketua Pegawai Eksekutif MIDA Datuk Arham Abdul Rahman.

Kami merasakan ini suatu langkah yang amat strategik memandangkan Johor berada dekat dengan negara jiran Singapura.

Jadi pengguna Tesla dari negara itu boleh mengecas kenderaan mereka sebaik masuk ke negara ini atau menambahkan cas bateri mereka sebelum pulang ke Singapura.

Dalam pada masa yang sama, diharapkan lebih banyak rangkaian Supercharger Tesla dapat dibuka terutamanya di negeri-negeri luar Lembah Klang.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved