fbpx

Turapan jalan besar-besaran di Selangor akan dilaksanakan dua minggu lagi

jalan raya berlubang
Gambar oleh: MalayMail

KERJA menurap jalan rosak secara besar-besaran di Selangor membabitkan kos RM50 juta akan dilaksana serentak dua minggu lagi.

Menurut Exco Infrastruktur dan Pertanian Negeri Selangor, Ir Izham Hashim, projek tersebut melibatkan lebih 20 kontraktor dan dijangka mengambil masa selama dua bulan untuk disiapkan.

Tambah beliau lagi, projek itu menumpukan kawasan yang menghadapi masalah jalan rosak teruk serta lokasi yang tidak mendapat perhatian.

“Kita juga akan utamakan jalan yang dicadangkan pihak berkuasa tempatan (PBT), majlis daerah dan Jabatan Kerja Raya (JKR),” katanya seperti dilaporkan Selangor Kini pada Ahad.

Beliau berkata, jumlah kerja penurapan berbeza bagi setiap daerah bergantung kepada laporan yang dibuat agensi terlibat.

Terdahulu, menerusi Bajet 2023, kerajaan negeri Selangor mengumumkan peruntukan sebanyak RM145 juta untuk meningkatkan sistem jaringan jalan raya di negeri berkenaan.

Ia termasuk kerja penurapan mega melibatkan jalan-jalan di bawah pentadbiran pihak berkuasa tempatan (PBT).

Susulan itu, Izham telah meminta PBT di Selangor mengenal pasti dan menyenaraikan jalan-jalan kritikal di kawasan pentadbiran masing-masing bagi tujuan tersebut.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved