fbpx

Hyundai Creta facelift kini boleh ditempah, bakal bersaing dengan X50, HR-V

Hyundai Creta facelift 01

NAMPAKNYA pasaran SUV segmen B di Malaysia akan menerima satu lagi pesaing iaitu Hyundai Creta facelift. Menurut Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM), model itu kini dibuka untuk tempahan di semua wakil pengedar Hyundai di seluruh negara serta menerusi platform tempahan dalam talian Cl!cktoBuy.

Bagaimanapun, maklumat mengenai varian yang ditawarkan, harga serta tarikh pelancaran masih belum diumumkan.

Dari segi rekaan, Creta tampil dengan gril Parametric Jewel seperti yang terdapat pada Tucson. Lampu nyalaan siang (DRL) LED ‘disembunyikan’ di gril tersebut, manakala lampu utama LED dipisahkan dan diletakkan pada bahagian kiri dan kanan bampar.

Dibina menggunakan platform yang sama dengan Kia Seltos, Creta mempunyai ukuran panjang 4,315 mm, lebar 1,790 mm dan tinggi 1,630 mm, menjadikan ia sedikit lebih kecil jika dibandingkan dengan Proton X50 dan Honda HR-V.

Sementara itu, ukuran tapak roda Creta adalah 2,610 mm, sama dengan HR-V dan 10 mm lebih panjang berbanding tapak roda X50.

Di dalam, Creta bakal hadir dengan kluster TFT LCD berukuran 10.25 inci, skrin sentuh sistem infohibur lapan inci dengan Apple CarPlay dan Android Auto wayarles, serta tidak kurang daripada empat mod pemanduan.

Sistem keselamatan pula terdiri daripada enam beg udara serta teknologi Hyundai SmartSense yang merangkumi ciri-ciri seperti Forward and Blind Spot Collision-Avoidance Assist, Lane Keeping Assist, Lane Following Assist, Leading Vehicle Departure Alert, Rear Cross Traffic Collision-Avoidance Assist, Safe Exit Warning dan High Beam Assist.

Semua ini menyumbang kepada penarafan lima bintang oleh Program Penilaian Kereta Baharu untuk Negara Asia Tenggara (ASEAN NCAP).

Untuk trenkuasa pula, Creta dijangka tampil dengan enjin 1.5-liter NA dan Intelligent Variable Transmission (iVT) seperti yang ditawarkan di Thailand dan Indonesia. Enjin tersebut mempunyai 115 PS pada 6,300 rpm dan 144 Nm pada 4,500 rpm.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved