fbpx

Pengeluar alat ganti automotif rugi RM2 bilion kerana kekurangan tenaga kerja

porsche cayenne ckd 25

PENGELUAR alat ganti automotif berdepan kerugian kira-kira RM2 bilion dalam eksport setahun disebabkan kesan daripada kekurangan tenaga pekerja sejak pandemik Covid-19.

Presiden Persatuan Pengeluar Peralatan Komponen Automotif Malaysia (MACPMA), Chin Jit Sin, berkata kerugian itu juga disebabkan oleh pengeksport terpaksa menolak tempahan berikutan beroperasi pada tahap 70 peratus daripada kapasiti pemasangan kilang.

Sektor automotif sedikit terganggu sebelum ini akibat pandemik Covid-19. - Foto ihsan Malay Mail

“Pihak industri alat ganti automotif bimbang jika perkara itu berlarutan ia juga akan memberi kesan kepada sumbangan keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.

“Setiap tahun industri ini menyumbang sebanyak dua peratus kepada KDNK, di mana pada 2019 ia menyumbang sebanyak RM26.2 bilion,” kata Jit Sin.

“Selain itu, industri ini juga mengeksport kira-kira RM5 bilion alat ganti (tidak termasuk tayar) ke lebih 60 negara di seluruh dunia setahun,” tambahnya.

Industri automotif diharap terus tumbuh dengan pesat di sebalik beberapa kekangan termasuk isu kekurangan cip semikonduktor. - Foto hiasan ihsan Porsche

Sebelum ini, dalam laporan media, industri pembuatan automotif Malaysia sedang menghadapi isu kekurangan pekerja yang meruncing dan situasi ini boleh menjejaskan ekosistem pembuatan automotif nasional (NAM) jika tidak diselesaikan segera.

Ekosistem NAM mungkin musnah dengan kehilangan lebih 500,000 pekerjaan dan menghapuskan sehingga 4.5 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara sekiranya isu tenaga kerja dalam industri ini tidak ditangani segera.

Jit Sin berkata, kesan kelembapan operasi itu turut menjejaskan kelewatan dalam penghantaran kenderaan.

“Kekurangan tenaga kerja yang serius secara tidak langsung boleh menjejaskan pemulihan ekonomi industri permotoran, pengeluaran kenderaan rendah kerana pengilang tidak mampu mengeluarkan produk pada kapasiti lebih tinggi.

“Sekiranya perkara ini tidak diatasi, lebih ramai pembeli kereta terpaksa menunggu lebih lama untuk memiliki kenderaan masing-masing,” katanya.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved