fbpx

Tragedi basikal lajak: Kerani dibebas dengan jaminan

sam ke ting basikal lajak

KERANI, Sam Ke Ting, dibebaskan dengan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin. Panel tiga hakim sebulat suara membenarkan permohonan responden untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman.

Sam sebelum ini telah dijatuhi hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi kerana memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja yang menaiki basikal lajak lima tahun lalu.

Mahkamah turut membenarkan permohonan wanita itu yang diwakili peguam Muhammad Faizal Mokhtar untuk merayu sabitan kesnya di Mahkamah Rayuan.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya, Manoj Kurup, yang mewakili pendakwaam tidak mengemukakan bantahan terhadap permohonan itu.

Pada Rabu lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abu Bakar Katar, menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 (atau enam bulan penjara jika gagal membayar denda) terhadap Ke Ping yang diperintahkan berkuat kuasa serta merta.

Sementara itu beberapa petisyen mendesak agar Sam Ke Ting dibebaskan dilancarkan sejak Khamis lepas dan terus mendapat sambutan.

Petisyen yang dilancarkan oleh seorang individu dikenali sebagai Wan Junaida meletakkan sasaran awal untuk mendapatkan 300,000 tandatangan.

Setakat ini terdapat empat petisyen serupa dibuat di Change.org, dan dua daripadanya telah melepasi angka 300,000 tandatangan (setakat jam 1 petang, 14 April 2022).

Jika sesebuah petisyen mencapai angka 500,000 tandatangan, ia akan dikira sebagai ‘petisyen tertinggi’ di laman web itu.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2021 © ENGEAR TV | All Rights Reserved