fbpx

UKM perkenal kenderaan hidrogen, boleh dipandu hingga 60km/j

Kereta Hidrogen UKM 04

UNIVERSITI Kebangsaan Malaysia (UKM) telah melancarkan dua kenderaan hidrogen yang dibangunkan oleh sekumpulan penyelidik dari Institut Sel Fuel UKM dengan kerjasama pihak industri.

Kedua-dua kenderaan ini merupakan kenderaan elektrik pada asalnya sebelum diubahsuai menggunakan teknologi hidrogen.

Naib Canselor UKM, Prof. Dato’ Ts. Dr. Mohd Ekhwan Toriman berkata dua kenderaan tersebut iaitu kereta golf buggy dibangunkan dengan kerjasama pihak PETRONAS, manakala kenderaan utiliti sukan (SUV) hibrid versi mini pula adalah dengan kerjasama dengan syarikat Myrenergy Sdn. Bhd.

“Buggy mempunyai keunikan tersendiri kerana sumber kuasa elektrik menggunakan bateri telah digantikan dengan sistem sel bahan api untuk meningkatkan kecekapan pengoperasiannya.

“Ia juga boleh berfungsi sebagai penjana kuasa pegun berkuasa 3,000W bagi penggunaan peralatan elektrik,” katanya.

Kenderaan SUV pula adalah kenderaan hibrid sel bahan api dan bateri dengan nisbah 0.5 yang mana setiap sumber kuasa mampu mencapai kapasiti sehingga 10kW, membolehkan kenderaan bergerak lebih jauh dari jarak perjalanan asal.

“Sistem sel bahan api ini dilengkapi dengan unit sokongan seperti pelembap dan pendingin air bagi memastikan prestasi sistem sentiasa berada dalam keadaan yang optimum,” katanya.

Selari dengan kemampuan membangunkan kenderaan sel bahan api hidrogen, Prof. Dato’ Ts. Dr. Mohd Ekhwan berkata Institut Sel Fuel UKM juga telah diiktiraf sebagai Ketua Program Konsortium Kecemerlangan Penyelidikan (KKP) dalam kategori Pengangkutan dan Mobiliti oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

“Pelancaran kenderaan sel fuel hidrogen ini merupakan tanda sokongan dan komitmen UKM terhadap Pelan Pembangunan Mobiliti Rendah Karbon (LCMB) 2021-2030 Malaysia untuk mencapai pengurangan gas rumah hijau sehingga 45 peratus menjelang 2030 dan menjadi negara neutral karbon seawal tahun 2050,” tambahnya lagi.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2021 © ENGEAR TV | All Rights Reserved