fbpx

Koenigsegg akan ganti Jesko yang hangus terbakar di Greece secara percuma

koenigsegg jesko 11

BULAN lepas, sebuah Koenigsegg Jesko hangus terbakar di Greece. Mujurlah tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan. Tetapi malangnya, kereta itu tidak dapat diselamatkan.

Pada Selasa lepas, pengeluar hypercar Sweden itu mengumumkan mereka telah mengenal pasti punca kebakaran itu, dan mereka akan menggantikan sebuah kereta baharu untuk pemilik itu secara percuma.

“Tangki bahan api, minyak enjin dan sistem kotak gear masih kekal dalam keadaan baik walaupun selepas api berjaya dipadamkan. Komponen ini tidak terkesan oleh kebakaran,” kata CEOnya, Christian von Koenigsegg dalam satu surat di Instagram.

“Walaubagaimanapun, terdapat kesan minyak hidraulik di belakang kereta atas jalan. Kami telah memeriksa sistem hidraulik berketekanan, iaitu satu-satunya sistem yang mempunyai cecair ini.

“Bila melihat kereta dengan lebih dekat kami juga menemui hos hidraulik berketekanan itu rosak atau bocor.

“Ini bersama dengan tumpahan minyak hidraulik di atas jalan menunjukkan ia menjadi punca kebakaran,” kata Christian.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KOENIGSEGG (@koenigsegg)

Selepas kebakaran itu, Koenigsegg meminta semua pemilik Jesko untuk tidak memandu kenderaan mereka serta-merta.

Sebagai ganti, syarikat itu akan memeriksa saluran hidraulik untuk semua Jesko yang telah diserahkan dan yang dalam produksi.

Mereka juga akan mengeluarkan kemas kini perisian minggu depan yang akan menghentikan sistem hidraulik serta-merta sekiranya ia mengesan sebarang kebocoran.

Minggu yang sibuk untuk Koenigsegg. Baru-baru ini, mereka mengumumkan Jesko Absolut memecahkan rekod pecutan 0-400-0 km/j dan beberapa rekod lain.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved