Aston Martin Valiant sebuah jentera litar hardcore dengan kotak gear manual
ASTON Martin telah mendedahkan sebuah jentera kegunaan litar yang sah untuk kegunaan jalan raya. Perkenalkan Valiant, sebuah supercar yang penuh dengan pakej aerodinamik dan diasaskan dari Valour.
Ia dibekalkan dengan nadi yang dikehendaki peminat tegar Aston Martin, iaitu enjin V12 twin-turbo yang menjana lebih 730hp. Dan lebih menarik lagi, enjin ini dipadankan dengan kotak gear manual 6-kelajuan.
Menurut Aston, model Valiant diinspirasikan dari pemandu pasukan Formula 1 mereka, Fernando Alonso.
Pada badan Valiant, anda dapat lihat splitter depan yang besar, spoiler besar, dan diffuser yang cukup besar. Badannya diperbuat dari gentian karbon dan dibentuk untuk aliran udara optima.
Rim magnesium bersaiz 21-inci ditutup dengan cakera aero untuk menambah baik aliran udara, diinspirasikan dari Aston RHAM/1 yang berlumba di Le Mans pada lewat 1970an. Brek adalah bersaiz 16.1-inci di depan dan 14.1-inci untuk belakang.
Terdapat beberapa komponen menarik di dalam badannya. Valiant menggunakan subframe belakang cetakan 3D, tiub tork titanium, bateri lithium-ion ringan, kesemuanya mengurangkan 51 pound berat.
Suspensinya dilengkapi dengan penyerap hentak Multimatic Adaptive Spool Valve (ASV). Menurut Aston, sistem ini “mampu melaras setiap penyerap hentak dalam masa kurang enam milisaat”.
Enjin V12 twin-turbo pada Valiant menghasilkan 735hp dan 752Nm tork. Kotak gear manual pula dipasang pada bahagian belakang untuk agihan berat lebih baik, berserta dengan LSD mekanikal.
Seperti dijangka, bahagian dalam mirip jentera lumba dimana Valiant mendapat half-cage, tempat duduk Recaro Podium, dan tali pinggang keledar empat-poin. Kemasan papan pemuka adalah dari Alcantara dan gentian karbon, dengan tombol gear terdedah.
Hanya 38 unit Valiant akan dihasilkan oleh Aston Martin, dan setiap unit telah terjual. Tetapi jika anda ingin tahu harganya, sekitar 2 juta pound (RM11.95 juta).
Penghantaran akan bermula pada suku akhir 2024, tetapi sementara itu, Aston Martin Valiant ini akan membuat kemunculan di Goodwood Festival of Speed bulan depan.
Sentiasa berdoa agar ICE dan transmisi manual akan kekal relevan dan takkan pupus. Lebih mementingkan keseimbangan dari kuasa semata.
339707 408663Whoa! This blog looks just like my old one! It is on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors! 174502
127653 564950Your writing is fine and gives food for thought. I hope that Ill have more time to read your articles . Regards. I wish you that you regularly publish new texts and invite you to greet me 966865