fbpx

22 maut dalam kebakaran di kilang pembuatan bateri litium Korea Selatan

kilang bateri aricell terbakar

Sebuah kilang pembuatan bateri utama di selatan Seoul terbakar menyebabkan sekurang-kurangnya 22 individu terbunuh dan tiga lagi cedera.

Menurut Jurucakap Bomba dan Penyelamat, Kim Jin-young, lapan daripada mangsa yang terkorban disahkan pekerja warga China, manakala seorang lagi rakyat Laos.

“Kita mungkin akan mengambil sedikit masa untuk mengenal pasti identiti mangsa memandangkan keadaan mayat yang sudah rentung,” katanya pada Isnin.

Kebakaran bermula di kilang pengeluar bateri litium Aricell di Hwaseong, kira-kira 45 km’ di selatan Seoul, sekitar jam 10.30 pagi waktu tempatan.

Kebakaran dilaporkan bermula di bangunan tiga tingkat berstruktur konkrit bertetulang yang mempunyai keluasan lantai kira-kira 2,300 meter persegi.

Pihak bomba menghadapi kesukaran memadamkan kebakaran sepenuhnya kerana bateri litium yang terbakar sukar dikendalikan dengan kaedah pemadam kebakaran konvensional.

Balai bomba menyatakan bahawa api merebak dengan cepat kerana sel bateri di dalamnya meletup secara berterusan, menyukarkan operasi mencari dan menyelamat di dalam kilang.

Sekurang-kurangnya 35,000 bateri dipercayai berada di dalam kilang itu.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri, Lee Sang-min meminta pihak berkuasa tempatan supaya mengambil langkah-langkah pencegahan yang sewajarnya bagi mengelak bahan kima daripada kilang itu mencemari kawasan sekeliling.

Lihatkan Ulasan (10)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved