fbpx

Toyota bakal pasang Hilux elektrik di Thailand

Toyota Hilux Revo BEV 01

TOYOTA kini sedang menguji Hilux elektrik bateri (BEV) untuk menilai prestasinya sebagai persedian untuk memulakan produksi trak itu di Thailand menjelang akhir tahun 2025.

Menurut Reuters, Thailand merupakan pasaran yang penting bagi Toyota dengan trak pikap merangkumi lebih separuh jumlah jualan kenderaan. Syarikat itu juga mempunyai kilang pengeluaran yang besar di negara itu.

Hasrat kami adalah untuk mengeluarkan Hilux BEV di sini,” Pras Ganesh, naib presiden eksekutif Toyota Motor Asia memberitahu Reuters.

Ganesh bagaimanapun enggan memberikan butiran mengenai harga atau jumlah pengeluaran untuk Hilux BEV, yang akan menjadi penawaran trak pikap EV pertama Toyota.

Tambah Ganesh, Hilux BEV akan disasarkan ke pasaran domestik Thailand namun Toyota turut akan mempertimbangkan untuk mengeksport model itu.

Toyota sedang menguji Hilux BEV untuk pelbagai cara penggunaan dalam keadaan jalan dan suhu yang berbeza-beza.

“Lebih tinggi jarak gerak yang diperlukan, lebih besar bateri yang perlu diguna, bermakna berat kenderaan juga akan bertambah, bermakna muatan akan menjadi lebih rendah,” kata Ganesh.

“Jadi ‘Adakah ia akan memenuhi keperluan pengguna?’ sentiasa menjadi isu terbesar kami. Kami sentiasa cuba memahami apa yang mereka lakukan,” tambahnya.

Sementara itu, pesaing terdekat iaitu Isuzu Motors juga merancang untuk memasang D-Max elektrik mereka di Thailand.

@engear.tv Haritu #Toyota ada tunjuk #Hilux yang dah tak pakai diesel. Toyota Hilux BEV ni pakai elektrik. Persoalannya, kalau masuk hutan, nak charge kat mana eh? #engeartv #malaysia #fyp #carsoftiktok #tiktok ♬ Aesthetic – Tollan Kim

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved