fbpx

Audi RS6 Avant GT adalah super wagon dengan 630 PS, 850 Nm

Audi RS 6 Avant GT

ANDA mungkin sudah lupa tetapi kira-kira tiga tahun yang lalu, Audi pernah memperkenalkan model konsep RS6 GTO yang diinspirasikan daripada jentera lumba Audi 90 quattro IMSA GTO.

Model konsep itu kini nampaknya telah direalisasikan menerusi model edisi terhad yang dikenali sebagai RS6 Avant GT.

Hanya 660 unit akan ditawarkan dan semuanya akan dipasang di Böllinger Höfe, kilang yang sama di mana R8, e-tron GT quattro dan RS e-tron GT dikeluarkan.

Seperti yang boleh dilihat, ia tidaklah 100% sama seperti RS6 GTO namun ada beberapa elemen yang telah dibawa daripada kereta konsep tersebut ke model baharu ini.

Ini termasuk gril Singleframe dan lubang ambilan udara yang dicat warna hitam berkilat, liang udara pada dapra hadapan serta spoiler berkembar pada bahagian belakang.

Livery pada RS6 Avant GT nampak sedikit berlainan dengan livery RS6 GTO namun masih mengekalkan warna tradisional Audi Sport iaitu hitam, kelabu dan merah.

Selain itu, model ini juga didatangkan dengan hud dan dapra yang diperbuat daripada gentian karbon. Ini merupakan kali pertama RS6 Avant diberikan ciri-ciri berkenaan.

Rim didatangkan dalam saiz 22 inci dan boleh didapati dalam warna putih, hitam berkilat atau hitam matte, bergantung kepada warna badan yang dipilih.

Sementara itu, ruang dalaman yang berwarna hitam diserikan lagi menerusi aksen yang didatangkan dalam warna merah dan tembaga yang boleh dilihat pada stereng, bahagian sisi konsol tengah, perehat tangan, pintu dan karpet.

RS6 Avant GT didatangkan standard dengan kerusi bucket RS yang dibalut upholsteri kulit dan Dinamica. Kerusi berkenaan turut dihiasi dengan jahitan honeycomb berwarna Express Red pada bahagian tengah dan jahitan tembaga pada bahagian sisi.

Turut disertakan adalah balutan mikrofiber Dinamica pada papan pemuka, konsol tengah dan pintu, tali pinggang keledar merah dan nombor sisi pengeluaran pada konsol tengah.

Seperti RS6 Avant Performance, versi GT ini dikuasakan oleh enjin TFSI 4.0-liter bi-turbo V8 yang menghasilkan 630 PS dan 850 Nm.

Bagaimanapun, dari segi prestasi, model ini ternyata lebih hebat dengan pecutan 0-100 km/j dilakukan dalam hanya 3.3 saat, iaitu 0.1 saat lebih pantas berbanding Performance.

Untuk pecutan 0-200 km/j pula, ia mengambil masa hanya 11.5 saat manakala pecutan maksimum adalah 305 km/j.

Bagi menjadikan ia lebih lincah di selekoh, Audi turut memasang sistem suspensi coilover boleh laras. Menurut Audi, sistem suspensi berkenaan mengurangkan ketinggian sebanyak 10 mm berbanding model standard.

Sebagai alternatif, pelanggan boleh mendapatkan sistem suspensi sport plus RS dengan Dynamic Ride Control (DRC) atau sistem suspensi udara adaptif RS.

Penambahbaikan lain yang terdapat pada jentera ini termasuk bar penstabil yang lebih keras (30% di hadapan, 80% di belakang), differential yang ditala semula dan tayar Continental Sport Contact 7 berukuran 285/30.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved