fbpx

Hyundai Ioniq 6 menang besar di World Car Awards 2023

Hyundai-Ioniq_6-2023-1600-18

HYUNDAI Ioniq 6 telah berjaya menggondol bukan satu atau dua, tetapi tiga anugerah World Car Awards 2023 di New York International Auto Show (NYIAS) baru-baru ini.

Diperkenalkan di peringkat global pada Julai tahun lalu, kenderaan elektrik (EV) itu merangkul anugerah World Car of the Year, World Electric Vehicle dan World Car Design of the Year. Ia dipilih oleh panel juri yang terdiri daripada 100 wartawan automotif dari 32 buah negara.

Apa yang menarik, ia merupakan kali kedua berturut-turut Hyundai memenangi tiga anugerah tersebut sekali gus. Tahun lalu, Ioniq 5 dipilih sebagai pemenang bagi kategori yang sama.

Ioniq 6 merupakan model kedua dalam barisan EV Hyundai yang dikenali sebagai Ioniq. Ia dibina menggunakan platform Electric-Global Modular Platform (E-GMP) yang menawarkan pengecasan pantas 800V yang boleh memulihkan tenaga bateri dari 10 hingga 80 peratus dalam hanya 18 minit.

Dengan pekali seret serendah 0.21, Ioniq 6 merupakan antara EV yang paling aerodinamik dan cekap tenaga dalam pasaran sekarang. Ia menawarkan jarak pemanduan sejauh 614 km dengan satu cas penuh dan kadar penggunaan tenaga 13.9 kWh/100 km bagi varian 2WD dengan tayar 18 inci.

Model ini menawarkan pelbagai teknologi canggih termasuk Vehicle-to-Load (V2L), sistem bantuan pemandu dan kemas kini perisian Over-The-Air (OTA).

Dengan tapak roda berukuran 2,950 mm, Ioniq 6 mempunyai ruang kabin yang luas dan ergonomik yang sarat dengan ciri-ciri terkini seperti pencahayaan ambien dwi warna, Electric Active Sound Design (e-ASD), panel instrumen digital dan pelbagai lagi.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved