fbpx

Pengeluar Vietnam, VinFast akan tayang tiga EV baharu di CES 2022

vinfast vf33

VINFAST agak menonjol di Los Angeles Auto Show dengan pengenalan VF e35 dan e36, tetapi untuk pameran CES akan datang, mereka akan mempamerkan barisan penuh lima model elektrik (EV).

VinFast VF e36

Dari kesemua itu, tiga darinya adalah model baharu. Sumber mengatakan ianya crossover elektrik yang akan bersaing dalam segmen A, B dan C. Jadinya model-model ini akan diposisikan di bawah e35 dan e36.

Pengeluar Vietnam itu tidak mendedahkan secara terperinci, tetapi mereka berkata model-model akan datang bakal mendapat gaya elegan Pininfarina dan Torino Design.

Model-model ini juga menjanjikan rekaan yang mengoptimakan aerodinamik tetapi pada masa yang sama “mengekalkan ciri aestetik yang menggambarkan ciri unik setiap segmen”.

VinFast turut berkongsi model-model baharu ini akan dilengkapi dengan sistem bantuan pemanduan terkini termasuk parkir automatik sepenuhnya, Lane Assist dan Front Collision Warning. Ciri lain adalah arahan suara dan bantuan maya.

Menurut VinFast, teknologi itu dibangunkan oleh jurutera mereka sendiri dan beberapa jenama besar dalam industri teknologi kenderaan.

Mantap, makin ke depan mereka walaupun mula lambat dari Malaysia. Mungkinkah kita dapat melihat model-model Proton dan Perodua juga dijual di pasaran mencabar seperti Amerika Syarikat?

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2021 © ENGEAR TV | All Rights Reserved